IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сидра Бел - от Харлем до световните танцови сцени

19 август 2014 14 31

Известната американска хореографка е в България по покана на ONE DANCE WEEK

Снимка: ONE DANCE WEEK

Снимка: ONE DANCE WEEK

Тази история започва в Харлем, в края на 90те. Сидра Бел е млада нюйоркчанка, на път да се сдобие с диплома по История от престижния университет Йеил. Душата й обаче, е изцяло погълната от танца, от движението, от общността, с която споделя това. И Сидра решава да им се посвети, без да се разделя напълно с академичните си амбиции.

Sidra Bell Dance New York стартира като обществена инициатива в Харлем. Госпожица Бел описва мечтите си в проект, с който впечатлява борда на Yale Entreprenurial Society и печели финансиране през 2001 г. Компанията се нанася в Joseph P. Kennedy Center и само три години по-късно вече блести с ярка светлина в пъстрия артистичен небосклон, който обитава. Билетите за спектаклите им се разграбват, като заслуга за това има и музикалната среда на представленията – уникални джаз изпълнения под диригентството на Денис Бел, бащата на Сидра.

Денис Бел е продуцент и композитор с няколко златни и платинени отличия в биографията си. Танцовата компания на дъщеря му започва да организира курсове за младежи през уикендите, които се превръщат не просто в място за среща с танца и театъра, но и в средище за открития и пробуждане на творчески и предприемачески таланти. Наред с техническите умения, които получават, децата стават част от общност, в която на почит са сътрудничеството, креативността, образованието, артистичността и гражданската активност. Моделът на семейство Бел става толкова популярен, че днес баща и дъщеря често са канени в общи проекти.

Българската публика ще има възможността да се запознае с работата й по време на ONE DANCE WEEK – Пловдив, 28 август – 6 септември. Компанията гостува с ГОЛОТА на 6 септември в Дома на културата, а спектакълът е обявен за едно от най-забележителните представления на 2012 г. според ArtsATL. ГОЛОТА е една вълнуваща любовна история, в която се преплитат множество противоречиви емоции – бавни и меланхолични  движения отстъпват ред на динамични поредици и внезапни обрати. Въображението на публиката е под постоянна атака на нови дози екстравагантност.

Билети за спектакъла могат да бъдат закупени в мрежата на EVENTIM.  

На 6 и 7 септември Сидра Бел ще води ателие и в Пловдив, в рамките на гостуването си на фестивала за съвременен танц. Ателието е напълно безплатно, насочено към професионалисти и висок клас аматьори в съвременния танц. Записванията за участие са на адрес dance@edno.bg.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )