IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Невероятната симетрия на природата

8 май 2015 13 28

Вижте кои растения имат най-идеална геометрия

Снимка: Divine Template Creations / Patternity.org / Bored Panda

Снимка: Divine Template Creations / Patternity.org / Bored Panda

Оглеждайки се наоколо, сигурно си мислите, че клоните, листата и цветята растат на случаен принцип, безразборно.

Истината е обаче, че всеки клон, листо, стъбло, пъпка или листенце се появяват в съответствие с фиксирани закони и като по чудо – с точни мерки. Има модели за това навсякъде из природата, като най-устойчиви са тези с последователността на Фибоначи.

Тя е описана за първи път от древните индийски математици, стотици години преди раждането на Христос. Наречена е на името на италианския математик от Пиза Леонардо, който е бил по-прочут като „Фибоначи“.

В неговата книга „Либер Абачи“, публикувана в началото на 13 век, той е въвел тази магическа последователност.

Тя е толкова проста, че е почти неразрешима. Всяко число се образува чрез сбора от предишните две, например 1 1 2 3 5 8 13 21... и така до безкрай.

Последователността на Фибоначи се вижда на много места в природата. Почти няма растение или плод, които да не съответстват на нея.

Пример за това са листата, шишарките, слънчогледите, ананасите и кактусите. Все пак, има растения, чиято геометрия е по-изразена, отколкото при други.

Известни примери за това можете да видите в нашата галерия!

Снимка: Divine Template Creations / Patternity.org / Bored Panda

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари