IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Англия през погледа на един американец

5 май 2016 06 00

Бил Брайсън с неговите „Записки от един малък остров“

Снимка: Еднорог

Снимка: Еднорог

За да се влюбиш в Англия, трябва да я опознаеш. Това ще усетим от „Записки от един малък остров“ на Бил Брайсън – второ издание на най-доброто от най-смешния пътешественик на света.

„Тази книга не бива да се чете на публично място – невъзможно е да не се смеете на глас“, пише Таймс.

Творбата наистина се превръща в най-известния бестселър на Бил Брайсън – коктейл от пътни бележки, документалистика и народопсихология, подправен с хумор, който е запазена марка на автора.

Двайсет години след като се е заселил на Острова, Брайсън решава да се върне със семейството си в Америка и прави своеобразно прощално пътуване от най-южната до най-северната част на Великобритания. По време на дългата обиколка той си припомня всички градове, градчета, планини и замъци такива, каквито ги е видял като напълно озадачен млад американец, озовал се в една страна, която се оказва за него пълна загадка.

Едновременно придирчив и възторжен, хаплив и остроумен, Брайсън е и неизчерпаем източник на любопитна информация, поднесена по забележително забавен начин. Брайсън е изключително популярен със своите комични и нестандартни описания на пътешествията си по света, които незабавно се превръщат в бестселъри. Роден в Айова (САЩ), Брайсън избира Великобритания за своя втора родина.

Той живее и работи в Норфолк, удостоен е с Ордена на Британската империя за своя принос към литературата, а също и с наградата „Джеймс Джойс“ на литературно-историческото дружество на университета в Дъблин. Бивш ректор на университета в Дърам, в продължение на пет години Брайсън е ръководител на кампанията за защита на английската провинция. Той е почетен член на Кралското научно дружество и кавалер на Ордена на Британската империя за заслуги към литературата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари