IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марина Абрамович: Никога не съм искала деца!

29 юли 2016 13 40

Звездата споделя за жертвите заради професията ѝ

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Тя стресна света като се поряза с остри предмети, влезе в горящ пентаграм, легна гола до скелет.

Марина Абрамович – един от най-преданите на изкуството хора има зад гърба си 40-годишна кариера, но заради тях звездата на пърформанса е направила и доста жертви.

Пред немското издание Tagesspiegel сръбкинята сподели, че е направила три аборта. В интервюто тя заявила, че никога не е искала да има деца, тъй като те ще нарушат работата ѝ.

„Тялото има ограничена енергия и при мен се наложи да я деля. Това е катастрофа за творчеството ми“, разказала тя.

По думите ѝ, появата на дете е основна причина за това жените да зарежат достигнатите висоти в изкуството, каквито спокойно стигат мъжете.

„Талантливите жени са много. Защо мъжете са длъжни да застават на важни позиции? Всичко е просто. Любовта, семейството, децата – жените не искат да принесат всичко това в жертва“, обяснила Абрамович.

Артистката добавила, че майчинството за нея е невъзможно и защото ѝ се налага много да пътува из различни краища на света.

Абрамович е носител на множество награди, сред които и тази на 47-ото Венецианско биенале за работата си „Балкански барок“ в памет на жертвите на войната в Югославия.

През 2010 г. в Нюйоркския музей за съвременно изкуство тя направи пърформанс „В присъствие на художника“. Той бе дълъг 716 часа и 30 минути.

През това време Марина гледа в очите повече от хиляда и петстотин души. У нас бе представен филмът за този пърформанс „Марина Абрамович. Артистът присъства“ в програмата на фестивала So Independent.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари