IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бегбеде: Хуморът и правенето на любов помагат на връзката

6 октомври 2016 13 00

Писателят споделя за дрогата и изкушенията

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Фредерик Бегбеде доста умело умее да се надсмива над себе си. Прави го особено дръзко в „Един френски роман“. Идеята за тази книга му хрумва, докато изкарва два дни в ареста за притежание на наркотици.

У нас авторът на „99 франка“, „Любовта трае три години“ и „Windows on the world“, идва за трети път. На 5 октомври с филма „Идеалът“, – екранизация по романа му „Помощ, простете“ бе открито и второто издание на Cinelibri.

На сцената в зала 1 на НДК Бегбеде, който е и режисьор на филма, получи почетна статуетка за принос към симбиозата между киното и литературата.

С чашка в ръка, ексцентричният бохем изреди думите, които е научил на български: „Пиян съм“, „Обичам те“, „Благодаря“.

Героите във вашите романи лесно се отдават на изкушенията, които им се изпречват във всекидневието. Кои са най-опасните изкушения?

Всичките, но както знаете от думите на Оскар Уайлд, най-добрият начин да се справиш с едно изкушение, е да му се отдадеш. Все пак има една граница и това е здравето и в момента, в който някое от тези изкушения почне да ви вреди, е хубаво да си ударите спирачките и да си кажете: „Стига!“. Очевидно е, че алкохолът и дрогата са първите изкушения, за които човек се сеща, но имам приятел, който кара ски и го прави по опасни писти, с което застрашава живота си. Общото между двете е снегът.

Пишете, че „Любовта трае три години“. Каква е рецептата ви за дълга връзка?

Много бих искал да имам такава рецепта. Мисля, че правенето на любов помага. Също така хуморът позволява да не се отдаваме на караници. За жалост аз съм най-лошият човек, който може да дава съпружески съвети.

Дъщеря ви чете ли романите ви?

Тя не се интересува въобще от това, с което се занимавам. Това понякога ме притеснява, дори жегва.

А вие виждате ли в нея талант за писане?

Много е добра по френски език. Наскоро си взе матурата. На този изпит аз имах доста по-ниски оценки от нея.

Използвате много ирония в романите си. Хуморът ли ви помага и в живота?

Действително това е добро средство за бягство. Хуморът, насочен към себе си на първо място и след това към всички останали. Но има едни моменти, в които иронията просто не помага. Например, когато трябва да дадеш биберона на бебето си по-бързо. В такъв един миг, не съществува толкова силна ирония, която да помогне.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари