IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Свирчо“ остави „Сляпата Вайша“ без „Оскар“

27 февруари 2017 06 00

„Лунна светлина“ надделя над „La La Land“ за най-добър филм

Вайола Дейвис. Снимки: Reuters

Вайола Дейвис. Снимки: Reuters

„Сляпата Вайша“ на Теодор Ушев и Георги Господинов остана без „Оскар“, след като в категорията за най-добър късометражен анимационен филм спечели „Свирчо“ („Piper“) на Алън Бариларо и Марк Зондхаймър.

Осемдесет и деветата церемония за връчване на наградите „Оскар“ на американската Академия за филмово изкуство събра множество звезди в театър „Долби“ в Лос Анджелис, предаде Франс прес. Водещ на церемонията бе 49-годишният комик Джими Кимъл. Много от участниците в церемонията носеха сини ленти в знак на подкрепа за Американския съюз за граждански свободи. Този факт предвещаваше, че вечерта в театъра „Долби“ ще е със силен политически заряд.

В отговор на речите и първите действия на президента Доналд Тръмп мнозина американци се обърнаха към организации за защита на човешките права и на правата на малцинствата.

Водещият Джими Кимъл направи шеговита забележка за роклята на номинираната за „Оскар“ Мерил Стрийп: „Между другото, да не би да е с марка Иванка?“ Словото на Мерил Стрийп против Тръмп беляза вечерта на Златните глобуси преди месец, в отговор на което президентът я нарече „актриса със силно надценен рейтинг“.

Кимъл намекна и за прессекретаря на Белия дом Шон Спайсър, който не допусна някои журналисти на брифинга в Белия дом в петък, с думите, че репортерите на Си Ен Ен, „Ню Йорк таймс“, „Лос Анджелис таймс“ и други трябва да напуснат. „Не търпим фалшиви новини“, каза водещият.

Що се отнася до наградените – Деймиън Шазел спечели награда „Оскар“ за най-добър режисьор за мюзикъла „La La Land“. Мюзикълът донесе наградата за най-добра актриса на Ема Стоун. Въпреки очакванията и прогнозите – „La La Land“ не спечели „Оскар“ за най-добър филм, а „Лунна светлина“.

Ема Стоун спечели награда „Оскар“ за най-добра актриса за „La La Land“, като мюзикълът спечели 6 статуетки от общо 14 номинации.

Кейси Афлек спечели награда „Оскар“ за най-добър актьор за „Манчестър до морето“.

Вайола Дейвис бе удостоена с награда „Оскар“ за най-добра актриса в поддържаща роля във филма „Огради“. Тя е първата чернокожа актриса, номинирана три пъти за „Оскар“. В тази категория Дейвис се състезаваше с Наоми Харис в „Лунна светлина“, Октавия Спенсър в „Скрити числа“, Никол Кидман в „Лъв: стъпки към дома“ и Мишел Уилямс в „Манчестър до морето“.

Махершала Али бе удостоен с „Оскар“ за най-добър актьор за поддържаща роля във филма „Лунна светлина“.

43-годишният американски актьор става първият мюсюлманин, удостоен с „Оскар“. Другите номинирани бяха Джеф Бриджис в „На всяка цена“, Лукас Хеджис в „Манчестър до морето“, Дев Пател в „Лъв„и Майкъл Шанън в „Хищници в мрака“.

„Зоотрополис“ спечели награда „Оскар“ за най-добър пълнометражен анимационен филм. Мюзикълът „La La Land“ спечели награда „Оскар“ за сценография.

„Търговският пътник“ на иранеца Асгар Фархади спечели награда „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм. Самият режисьор не присъстваше на церемонията, тъй като Тръмп забрани на хора от няколко страни, включително и Иран, да влизат в САЩ. Затова пък статуетката е втора за Фархади, който бе отличен с нея и през 2011 г. за филма си „Раздяла“.

Филмът „О Джей: произведено в Америка“ на Езра Еделман и Карълайн Уотърлоу бе удостоен с награда „Оскар“ за най-добър документален филм.

„Оскар“ за грим и прически получиха Алесандро Бертолаци, Джорджо Грегорини и Кристофър Нелсън за „Отряд самоубийци“, а златната статуетка за костюми получи Колийн Атууд за „Фантастични животни и къде да ги намерим“.

„Оскар“ за визуални ефекти спечели „Книга за джунглата“. „Възражение по съвест“ и Джон Гилбърт спечелиха награда „Оскар“ за монтаж. „Белите каски“ спечели награда „Оскар“ за късометражен документален филм. „Пей“ спечели награда „Оскар“ за късометражен игрален филм.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари