IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български филм номиниран за награда в Кан!

13 април 2017 11 40

Стефан Командарев със специално интервю за лентата

Снимка: Bulgaria ON AIR

Снимка: Bulgaria ON AIR

Лентата „Посоки“ на Стефан Командарев ще се бори в категорията „Особен поглед“ в тазгодишната селекция за наградите в Кан.

Влакът между Хале и Берлин. Едно телефонно обаждане. И една неочаквана новина, след която режисьорът Стефан Командарев поема в нова посока.

„Обаждаме се от Кан, директорът, който ми задава следния въпрос – преди седмици ви пуснахме мейл, че вашият филм „Посоки“ е селекциониран в „Особен поглед“ в Кан и понеже нямаме никакъв отговор от вас се чудим не се ли радвате, какво се случва. И се оказа, че този мейл е отишъл в спам“, споделя Стефан Командарев.

Радостта, разбира се, е голяма. Новата лента „Посоки“ на Стефан Командарев попада в официалната селекция на фестивала в Кан. А последно това се е случвало с български филм през 1988-а година.

Лентата разказва историите на шестима таксиметрови шофьори в рамките на една нощ. Колкото различни като персонажи, толкова и преплетени в едни и същи проблеми.

„Те са българи. Случва се в София и според всички – абсолютно валидни за всяка една европейска държава.“, продължава режисьорът.

„Всеки, който загуби работата си става таксиметров шофьор – има учители, ядрени физици, дори свещеник.“, допълва той.

Особеното при заснемането на филма „Посоки“ е, че всяка история е заснета в един-единствен кадър. За целта е трябвало на някои от епизодите да бъдат направени повече от 10 дубъла.

„Беше предизвикателство за нас, за актьорите, но в крайна сметка мисля, че се получиха нещата“, коментира Стефан Командарев.

Във филма участват цяла плеяда български актьори, като Васил Василев-Зуека, Иван Бърнев, Стефка Янорова и други.

Досега единствено неговият филм „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ е достигнал до „краткия списък“ за „Оскар“ в категорията „Чуждоезичен филм“.

А следващата посока на филма „Посоки“ е Торонто.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари