IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почина Сам Шепърд, един от великаните в театъра и киното

1 август 2017 06 00

Драматургът е носител на „Пулицър“

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Почина Сам Шепърд, едно от големите имена в киното и театъра. Той е носител на „Пулицър“ за драматургия, номиниран за „Оскар“ за поддържаща роля в киното.

Известният драматург, чиито пиеси хроникират недостатъците на семейства и мачовци в американския Запад, почина на 73-годишна възраст, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Говорителят му Крис Боно заяви, че Шепърд е починал в дома си в Кентъки вследствие на усложнения от амиотрофична латерална склероза, известна също като болест на Лу Гериг.

Сам Шепърд е роден във Форт Шеридан, Илинойс, но израства в ранчо в Калифорния.

Автор е на 44 пиеси и редица книги, къси разкази, написал е също мемоари.

През 1979 г. пиесата му „Погребаното дете“ му носи „Пулицър“ за драма.

Снимал се е в много филми, сред които „Райски дни“, „Хамлет“, „Блек Хоук“, „Парола: Риба меч“, „Паяжината на Шарлот“, „Убийството на Джеси Джеймс от мерзавеца Робърт Форд“. За участието си в „Истински неща“ е номиниран за „Оскар“ за актьор в поддържаща роля. Автор е също на редица сценарии, включително тези за „Луд за любов“ на Робърт Олтман и „Париж, щата Тексас“ на Вим Вендерс.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари