IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Магдалена Ралчева – една жена с мъжка професия

22 септември 2017 08 30

Отношението на жената зависи от нея, смята режисьорът

Снимки: Булфото

Снимки: Булфото

Тя е от дамите, които респектират със своята ненатрапчива женственост и грация – все по-малко жени умеят да ги носят с такава лекота. Избрала е „мъжка“ професия и се справя с нея не с амбицията на „мога, защото искам“, а с увереността на жена, приемаща предизвикателството да изпита своята интелигентност, воля и въображение.

Магдалена Ралчева е режисьор на филма „12А“, чиято премиера бе на 14 септември, но вече получи окуражаващи отзиви на фестивала в Кан. Тя е и организатор на кинофестивала „Златна липа“.

Може ли европейското кино да се противопостави на холивудските продукции?

„Това, което ми доставя изключително удоволствие като главен селекционер на фестивала е, че европейските ленти са създадени почти винаги със значително по-нисък бюджет, но художествената им и емоционална стойност е несравнима. За опазване от холивудската комерсиализация не може да се говори, защото американците отлично знаят как се прави кино и как да напълнят салоните, по-важно е хората да имат избор и да им се даде възможност да гледат и друг тип кино. Когато преди пет години създадох фестивала за ново европейско кино в Стара Загора, много колеги и журналисти бяха песимистично настроени за неговото съществуване, но аз никога не съм се съмнявала в добрия вкус и интелигентността на българския зрител. Препълнените зали, огромният, ескалиращ интерес всяка следваща година показват потребността от това кино. Но не бива да забравяме, че отношението се култивира с много качествени и стойностни филми. Всяка година в рамките на пет дни могат да се видят между 40 и 45 заглавия от 17 европейски страни, създадени през последните две години“, заяви Ралчева пред Story.

Как една жена пробива в „мъжкото“ кино, но и успява да запази женствеността си?

С много работа и много любов към живота. Във всяка професия чувството за отговорност и професионализмът са ценени, това естествено важи и за режисьорската, но ако не умееш да общуваш добре с хората от екипа, ако не съумееш да ги приобщиш като съмишленици в целия творчески процес, ти си обречен и филмът няма как да се получи. Киното е колективно изкуство и зависимостта от уменията на екипа е голяма. Ценя изключително много всеки човек, с когото съм работила, защото винаги са съумявали да дадат най-доброто от себе си за създаването на филмите“, казва още Ралчева.

Подценявана ли е в България красивата жена?

Българката е наистина много красива жена, но по-важно е, че тя непрестанно се променя – любознателна е, пътува, сравнява и се самоусъвършенства. Моето мнение е, че отношението към всяка жена, независимо дали е красива или не, зависи изцяло от нея, от това как тя се поставя в обществото и ако е подценявана, трябва да търси причината в себе си, смята Ралчева.

Тя признава, че черпи вдъхновение от красотата около нея, природата, от красив залез или изгрев, от картина, от хубава книга и музика, от усмивка.

„Човек може да черпи вдъхновение от всичко, ако има сетива за това. Истински си почивам сред природата, това ме зарежда най-добре. Когато сме в къщата ни в Родопите, правя всекидневни 10-километрови преходи в планината. Много обичам морето и всяка възможност, която имаме през лятото прекарваме там“, разказва режисьорката.

Тя е омъжена за Великия приор на Ордена на рицарите тамплиери Румен Ралчев, а успешната формула за дългогодишната им връзка е обич, всеотдайност, понякога компромиси и чувство за хумор.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари