IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предизвикателството да популяризираш съвременен танц в България

16 март 2018 17 05

Снимка: Йелена Реметин

Снимка: Йелена Реметин

Съвременният танц (Contemporary dance) започва развитието си в средата на миналия век като необходимост на артисти да изразяват себе си извън всякакви наложени модели на движение. За разлика от модерния танц съвременният включва елементи от различни танцови стилове, бойни техники и движенчески практики.

Философията му е освободена от това да се противопоставя на вече съществуващи танцови стилове. Развитието на това изкуство се определя от множество социални и културни фактори и поради тази причина се забелязват различни тенденции и посоки на развитие в отделните географски части на света. Науката и новите технологии също оказват влияние върху естетическите форми.

С годините си на развитие съвременният танц успява да промени общоприетото значение на думата „танц“. Мотивацията за движение вече не е сведена до това да се покаже потенциалът на добре тренираното тяло, а необходимостта за изразяване и общуване чрез движение.

През 2004 г. хореографът Живко Желязков и артмениджърът Атанас Маев основават Derida Company. В продължение на четири години екипът управлява театър в Испания като в представленията на компанията участват артисти от Куба, Англия, Франция, Аржентина и България. През 2010 г. преместват дейността си в България и създават Derida Dance Center – първият независим център за съвременен танц в България.

Освен представяне на танцови представления в Derida Dance Center се провеждат и обучителни програми по съвременен танц, резиденции на хореографи от България и чужбина, международни копродукции и отворени класове за любители в различни танцови стилове. Към настоящия момент Derida Dance Center е разпознат като важен партньор от различни местни и международни институции.

Ключов момент за екипа на Derida Dance Center е поканата за партньорство, която получава от Aerowaves-dance across Europe – най-значимата платформа за съвременен танц в Европа. Всяка година комисия от Aerowaves селектира 20-те най-интересни представления на Европа, които представя в рамките на фестивала Spring Forward, който се провежда в различни държави.

През 2018 Spring Forward ще се проведе в София между 23 и 25 март. Домакин на събитието е Derida Dance Center в партньорство със Столична община.

Над 100 артисти, 30 критици и близо 250 фестивални директори, куратори и промоутъри на съвременното изпълнителско изкуство от цял свят ще се съберат в София, за да видят най-добрите представления на Европа според селекционната комисия на Aerowaves. Билети могат да бъдат закупени на следната страница.

„Работата по проекта, който защитихме, е пример за сътрудничеството между Столичната община, творческите среди в лицето на Derida Dance Center и програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз“, казва Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Самият факт, че в България се случва събитие от такъв мащаб показва не само наличието на потенциал в българските културни организации, но и признание за реални успехи, постигнати през годините.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари