IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ал Джазира харесаха българска книга за деца

18 юли 2018 09 45

Авторката Нели Беширова споделя историята

Снимка: Личен архив

Снимка: Личен архив

От Ал Джазира искат да правят Филм по детската книжка на българката Нели Беширова. „Умно момче си ти, Тино“. Вече е преведена на арабски.

Двама журналисти от Ал Джазира предложили на авторката да направят филм по детската ѝ книжка. Всичко станало съвсем случайно.

„В Дубай моят сътрудник Гасан Насър седеше на една маса с две момчета. Аз се присъединих към тях в края на работния си ден и дори не знаех с кого точно разговарям. Той им разказа за книгата. Те се оказаха журналисти от Ал Джазира, много се впечатлиха, настояха да я преведа и на арабски. Имахме идея те да я филмират, но този проект замря след кончината на Гасан.

Още не мога да преодолея неговата загуба, защото аз заобичвам хората, с които работя. Заобичвам и семействата им, искам да знам всичко за тях и това не ме натоварва, напротив. 8-9 часа от денонощието преминават на работното място и ако не ти е приятна средата, няма как да се трудиш с удоволствие“, призна Нели Беширова.

Дамата със строг бизнес в енергетиката и сериозна юридическа професия започва да пише като на шега. След две издадени книги вече е член на Международния ПЕН клуб. Всъщност, идеята ѝ е да запълни дългите служебни полети със записки на случки и мисли, които да предаде на дъщеря си като житейски уроци.

По онова време Нели пътува доста, и съзнава, че изпуска ценни моменти от израстването на детето си. Неин колега надниква над рамото ѝ и спонтанно предлага „Защо не ги издадеш тези неща?“.

Беширова отхвърля идеята със замах – все пак тя не е писателка, а за деца се пише най-трудно и отговорно. Идеята отлежава близо година, но колегата упорства.

„Един ден ми каза: Виж какво, имам една идея. Тръгвай си от офиса в пет часа вместо в шест и този един час отделяй, за да напишеш книгата“. Аз като седнах и за три дена я приключих. Дори нямаше нужда да го мисля – всичко ми беше в главата. Всичко се изля все едно пишех писмо“, припомня си Нели.

След това „Умно дете си ти, Тино“ сякаш заживява собствен живот – издава я със съдействието на УНИЦЕФ, книжката се подарява на хлапета от социални домове или на многодетни семейства, които живеят в оскъдица. Четивото вече е преведено на английски и арабски...

„Книгата ми се раздава на деца от много бедни семейства, които нямат нищо – нито четка за зъби, нито дори обувки за зимата. Изпратиха ми снимка, от която настръхнах. Видях порутена ромска стаичка, в която има само едно дрипаво легло, икона и моята книга до нея, покрита с отпечатъци от мръсни детски ръчички. Толкова мило ми стана. Когато я написах си помислих, че ако помогна с един урок на едно дете, съм си свършила работата. Повече не искам“, казва Нели Беширова, която е издала и епистоларния роман „Любов и его“.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари