IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой култов филм съвпада с годината на раждането ви?

21 юли 2018 12 00

Вижте емблематични заглавия от 1980 до 2000 година

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Рождената ни дата винаги е била важна, не просто защото тогава отбелязваме рождения си ден, а защото носи много информация за това какви сме ние.

Освен за зодии и зодиакални знаци, рождената ни година може да ни подскаже и други любопитни факти.

Един от тях е кой от най-емблематичните филми на всички времена се е появил тогава, когато сме родени ние.

От забележителния „Титаник“ до „Хубава жена“, вижте рождената си година от 1980 до 2000 и кое е заглавието от нея.

1980 година - „Сиянието“

„Сиянието“ е психологически хорър-филм, режисиран и продуциран от Стенли Кубрик, по романа „Сиянието“ от 1977 година на Стивън Кинг.

1981 година - „Индиана Джоунс и похитителите на изчезналия кивот“

Филмът е първият от поредицата и е режисиран от Стивън Спилбърг, а продуцент е Джордж Лукас. Това е филмът, с която главна роля Харисън Форд спечели огромна слава.

1982 година - „Блейд Рънър“

Научнофантастичният филм от 1982 година е дело на Ридли Скот и е екранизация на книгата „Сънуват ли андроидите електрически овце“. Това е и филмът, който се определя като един от създателите на жанра киберпънк.

1983 година - „Скарфейс“

Един от шедьоврите в кино индустрията, който завинаги остава в историята. Филмът е с участието на Ал Пачино и Мишел Пфайфър, които правят забележителни роли.

1984 година - „Терминатор“

Първият от поредицата филми „Терминатор“ изстрелва Арнолд Шварценегер и го изгражда като един от най-известните екшън актьори.

1985 година - „Завръщане в бъдещето“

Филмът бележи 1985 с получаването на наградата „Оскар“. Американската научно-фантастична комедия е дело на режисьора Робърт Земекис.

1986 година - „Топ гън“

Кой не знае „Топ гън“, кой не е бил влюбен в Том Круз. Забележителният филм е дело на Тони Скот и остава като един от най-любимите филми на милиони хора по света.

1987 година - „Мръсни танци“

Филм – емблема на Емил Ардолино с участието на Патрик Суейзи и Дженифър Грей.

1988 година - „Безкрайна синева“

Филмът е дело на Люк Бесон, а в него забележителна роля прави Жан Рено, който играе Енцо Молинари.

1989 година - „Секс, лъжи и видео“

Филмът е носител на Златна палма и награда от фестивала в Кан за най-добър актьор. Режисьор е Стивън Содърбърг, а Джеймс Спейдър и Анди Макдауъл са забележителни.

1990 година - „Хубава жена“

Филмът на Гари Маршал прави Джулия Робъртс звезда, а образите на актьорите остават любими и до ден днешен. Филмът разказва изключителна любовна история, която, разбира се, има хубав край.

1991 година - „Телма и Луиз“

Ридли Скот събира на едно място Брад Пит, Сюзън Сарандън, Джина Дейвис, Харви Кайтел и Майлък Мадсън от което се създава перфектната комбинация. Разбира се, филмът е носител на награда на Филмовата академия на САЩ за най-добър оригинален сценарий.

1992 година - „Бодигард“

Един от най-любимите драматични филми с участието на Уитни Хюстън и Кевин Костнър. Който не е проронил поне една сълза дори и на „I will always love you”, значи трябва да го гледа поне още един път.

1993 година - „Джурасик Парк“

Филмът на Стивън Спилсбърг е базиранна едноименния роман на Майкъл Крайтън. Историята за динозаври завладя целия свят и даде началото на едноименната поредица от филми.

1994 година - „Криминале“

Куентин Тарантино развихря въображението си в „Криминале“, а Джон Траволта, Ума Търман, Самюъл Джаксън и Брус Уилис създават супер история, която остава за поколенията.

1995 година - Джуманджи“

„Джуманджи“ печели над 65 милиона долара, а филмът се нарежда заслужено сред най-добрите за 90-те години. В него участват Робин Уилямс и Кирстен Дънст.

1996 година - „Ромео и Жулиета“

Вероятно от този филм нататък Леонардо ди Каприо си чака наградата Оскар. Той влиза в ролята на Ромео, а неговата екранна партньорка, Клеър Дейнс е Жулиета.

1997 година - „Титаник“

Следващата година отново е запазена за дебюта на „Титаник“, отново с Леонардо ди Каприо. Историята на най-големия пътнически параход за времето си трогва милиони, а ние все още се чудим защо Роуз не прибра възлюбения си на дъската.

1998 година - „Животът е прекрасен

Италианският игрален филм заслужено маркира 1998 година с участието на Роберто Бенини, който е и режисьор, редом до съпругата му – Николета Браски.

1999 година - „Матрицата“

Защо взе хапчето, Нео?? Братята Уашовски, които в последствие станаха сестри, правят един гениален филм, който в последствие става първи от поредица. Годината, в която всички искаха да са или Киану Рийвс, или Кери-Ан Мос.

2000 година - „Били Елиът“

Драматичният филмов романс е режисиран от Стивън Далдри и излиза през 2000 година.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари