IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египет отваря за посетители една от най-старите си пирамиди

21 юли 2019 12 00

„Наклонената“ пирамида има доста различен облик от останалите

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Египетските пирамиди привличат милиони туристи всяка година. Историята и мистерията за тяхното построяване интересуват голяма част от хората и те се опитват всячески да се докоснат до едно от чудесата на света.

Сега можете да посетите и една от най-интересните пирамиди в Египет. Т. нар. „наклонена“ пирамида за първи път ще приема посетители, които имат възможността да преминат тунел, който е дълъг 79 метра и да достигнат до дълбините на пирамидата. Там те ще открият две стаи, които разказват невероятни истории.

Името ѝ идва от доста различния вид, който по нищо не прилича на другите пирамиди. Докато те са с прави страни и перфектно построени, тази е леко приведена, сякаш е незавършена. Построена е през 2600 година преди Новата ера от фараон Шеферу.

Снимка: Reuters

Според BBC, пирамидата е висока 101 метра и е трябвало да изглежда по същия начин като останалите, но се строи на много мека повърхност, която постоянно променя ъглите на съоръжението. Заради това дори се появяват и пукнатини и ъглите се променят от 54 градуса на такива, които са 43.

Благодарение на нестандартната форма на пирамидата, строителите на останалите съоръжения започват да преосмислят добре основата, върху която ще ги построят. Въпреки че „Наклонената“ пирамида е била построена за фараон Шеферу, то все още не се знае дали тялото му е там.

Снимка: iStock

Целта на отварянето на забележителността за посетители е да стимулира още повече туризма в Египет. Желаещите ще могат да посетят и втора пирамида, която се смята, че е била построена за съпругата на Шеферу – Хетеферес.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари