IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-полезните съвети за успешно интервю за работа

21 април 2011 08 20

Идва ред на по-трудната част

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Продължава от тук.

И така, след като сте написали CV-то си правилно и представително, ви се обаждат за интервю. Ето какво да правите и съответно, да не правите.


Дрехите

Нали знаете, че по дрехите посрещат... Как очаквате да изберат точно вас, ако върху себе си имате косми от домашния си любимец, ризата ви не е изгладена, бюстът ви съвсем отвлича вниманието от лицето ви или пък сте с джапанки.

Примерите са много. На английски има една фраза "Dress for success", което в превод ще рече "Обличайте се (добре), за да успеете".

Това не означава да се хвърлите в покупки на маркови дрехи и да се появите на интервюто като за един друг тип среща... Стигат само риза, дънки/панталон/пола, сако и елегантни удобни обувки, прибрана коса (за жените) и гладко лице (за мъжете).


Обноските

Като влезете в помещението, в което ще бъдете интервюирани, поздравете с "Добър ден/Добро утро" и подайте ръката си. Здравото ръкостискане говори много и показва уважение. Преди това се уверете, че дланите ви не са изпотени. Увереният поглед също е много важен. Уверен, но не самоуверен.

Поведението

По време на интервюто следят не само какво казвате, а и как го казвате. Езикът на тялото понякога е много по-важен. Не седете на стола като наказани, но не се и отпускайте като мекотело. Изправената стойка също е много важна. Не кръстосвайте ръцете си.

Когато ви задават въпроси, не зяпайте през прозореца, не показвайте признаци за изнервеност/притесненост, като клатене или потропване с крак.

Отговаряйте на зададения въпрос точно. Избягвайте употребата на паразитни фрази и думи от сорта на "ами" и "значи". Много по-добре е да помислите за 30 секунди, отколкото да започнете да пелтечите.

Покажете, че НАИСТИНА искате работата, а не сте отишли на интервюто, защото сте имали време за губене. Много HR-и споделят, че всъщност почти никой кандидат не казва, че желае позицията в прав текст.

В Щатите шансът на кандидата се вдига стократно, ако просто поиска длъжността.

Подгответе се за интервюто. Запознайте се с историята на компанията, запомнете някои имена. Покажете интерес. Въпреки че вие сте "на разпит", не ви е забранено да зададете въпрос.

Не бъдете прекалено емоционални.

Изключете звука на телефона си преди началото на интервюто. Никой интервюиращ не иска да бъде прекъснат от последния хит нa Eminem ft Rihanna.

Ако ви попитат какво обичате да правите през свободното си време, не казвайте "Да пия/да се размотавам с приятели".

Препоръките

Тук можем да ви посъветваме само едно - не си измисляйте и не преувеличавайте.

Ако и вие имате някой полезен съвет от личен опит, споделете го в коментарите.

Автор на статията:
Милена Димитрова

КоментариКоментари

Из опита на HRа ( преди 12 години )
- Споменете Ваша отрицателна черта.- Пределно съм прям.- О определено мисля че това е положителна черта.- Дреме ми на к**а какво си мислите!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
albencheto ( преди 12 години )
Най-важното нещо според мен е, че човек трябва да отива на интервю с нагласата, че живота му не зависи от тази работа. Стига да се постигне това, несъмнено интервюто би преминало спокойно и успешно!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар