IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Научете се да си признавате вината

2 април 2012 12 00

Когато наистина сгрешите

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Нещата се объркват понякога. Има моменти, когато това е случайно. Има моменти, когато някой друг е виновен. Но, когато разберете, че вие сте виновни за проблема, зряло и отговорно от ваша страна ще бъде да си признаете грешката и да си понесете последствията. Ето и как да се научите на това.

1. Признайте веднага. Лоша идея е да чакате да видите докъде ще се объркат нещата след вашия гаф. По-добре веднага си признайте грешката. Колкото по-скоро проблемът стане ясен, толкова по-бързо ще се намери неговото решение и лошите последствия ще бъдат минимизирани.

2. Не заобикаляйте въпроса. Посочвайте проблемите директно и ясно, а не с недомлъвки. Така ще изглеждате много по-отговорни. Когато проблемите се появят, най-бързият начин за решаването им, е те да бъдат идентифицирани. Ако говорите завоалирано има опасност да отложите решението на проблема и то да стане по-сложно.

3. Не прехвърляте вината на друг. Това не означава, че трябва да приемете вината, ако не е ваша. Но по-добре не се оправдавайте с неща като: "Ако той не беше направил това, аз нямаше да направя онова." По-добре кажете: "Толкова съжалявам за грешката! Нямах представа, че това, което направих ще доведе до този проблем. Как мога да го оправя?"

4. Истината ще бъде разкрита – осъзнайте го. Все някога проблемът ще бъде забелязан и ако вие не сте си признали вашата вина, ще се компрометирате и за в бъдеще. Когато другите осъзнаят, че сте знаели за грешката, но не сте я споделили, те няма да ви вярват повече. А ако шефът ви разбере, че сте оставили друг да поеме отговорността за вашия гаф, то или дните ви във фирмата ще са преброени, или перспективите ви за повишение ще станат минимални.

5. Потърсете помощ. Човекът, който е по-висшестоящ от вас, може да ви защити най-добре от всеки друг, стига да иска. Ако гафът е в службата, признайте проблема на прекия си шеф, той /тя може да ви помогне повече, отколкото очаквате. Доверявайки се на шефа си, вие му показвате, че сте искрен и отговорен и той ще ви вярва и за напред.

6. След като веднъж си признаете грешката - действайте. Не чакайте някой да ви покани да я оправите. Следете внимателно, онези, които помагат в решаването на проблема и вземете под внимание начина, по който го правят. Тази информация може да ви бъде нужна за в бъдеще.

7. Опитайте се да обосновете постъпката си. След като проблемът е ясен, трябва да се опитате да обясните какво ви е довело до грешката. В много от случаите, след като разкажете каква е била вашата първоначална идея, другите ще кажат: "Е, това има смисъл, обаче..." Правете разлика между оправдаване и обосноваване!

8. Приемете последиците. Не е чак толкова страшно! Поемането на вината помага за решаването на проблема на време и наказанието ви вероятно ще е по-леко. Приемете го с гордо вдигната глава и когато то свърши – хем ще сте си научили урока, хем ще сте  запазили своята почтеност.

9. Дръжте се на ниво. Ако вашата грешка е довела до това някой да иска да се възползва финансово от вас или фирмата, за която работите, чрез различни неустойки, отстъпки, безплатен труд и т.н. - приемете го. Това е част от решението на проблема.

10. Гледайте напред. Всички грешим. Ако сме умни, се учим от тези грешки и не ги повтаряме повече. Болезнените преживявания понякога могат да бъдат много ценни. Не забравяйте, че грешката не е била умишлена и че не сте искали да навредите нарочно. Веднага след като осъзнаете вината си, положете усилия да „извадите" другите от ямата, която без да искате сте им изкопали. Едва тогава ще можете да държите главата си гордо изправена, знаейки, че сте направил всичко възможно да помогнете на всички, въвлечени в проблема, да се измъкнат с минимални вреди.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Бо ( преди 12 години )
Лудост е правиш едно и също нещо и да очакваш различен резултат! Айнщайн.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар