IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изградете професионален имидж

20 април 2012 12 25

Защото това е също толкова важно за успеха колкото и квалификациите ви

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

За да се радвате на професионален успех е необходимо да имате уменията, знанията и качествата, които се изискват, за да постигате добри резултати, но и нещо много важно – да излъчвате професионализъм. Последното има значение за начина, по който ви възприемат колегите и мениджърите, за да ви имат доверие, но и за вашата собствена увереност в себе си.

Ето някои идеи за това как да изградите имидж на професионалист:

Внимавайте какво поствате в социалните мрежи и пред кого

Не позволявайте профила ви в Twitter и Facebook да подкопава вашия имидж. Ако чувствате, че имате нужда от това лично пространство в Интернет, в което да споделяте свободно какво ви харесва и дразни, тогава се въздържайте от добавяне на хора, с които имате професионални отношения. Ако пък за вас е важно да създавате нови контакти – и лични и професионални чрез социалните мрежи, тогава внимателно избирайте какво ще поствате. Може да бъдете негативно оценен на база имиджа, който създавате в тези мрежи и дори и да не разберете за това. Обратната връзка вероятно няма да бъде изказана с думи, но може и да пропуснете възможността за повишение.

Не се отнасяйте снизходително или с неуважение към колегите с по-ниска квалификация

Ако гледате с пренебрежение на тези, които са се изкачили на по-висока позиция, защото е трябвало да се доказват във времето заради по-ниската си квалифицираност и очаквате заради вашите дипломи да спечелите доверие и високи позиции без да се доказвате, може да останете разочарован, а и да си спечелите лоша слава заради арогантността си.

Имайте план за развитието си

Когато имате план какво бихте искали да постигнете за определен период от време, ще ви е много по-лесно да преценявате какви квалификации, умения или контакти са ви необходими, за да стигнете до желаното място. Можете да се развивате и да вървите напред и без план, но с него ще имате по-добър фокус върху професионалния си път.

Бъдете с правилните хора

Ако прекарвате повече време с колеги или висшестоящи, които вече са изградили много добър имидж, не само, че ще можете да научите нещо ценно от тях, но и ще бъдете асоциирани с техния образ и ще печелите доверие дори само заради факта, че сте в близкото им обръжение.

Внимвайте какво показва езика на тялото ви

Ако не осъществявате контакт с очите, когато говорите, рядко се усмихвате или по друг начин отправяте посланието, че държите да има по-голяма дистанция между вас и околните, ще бъдете възприет като човек, на чието съдействие не може да се разчита.

Не споделяйте прекалено лични неща

Това се отнася най-вече за жените, защото се смята за типично женска черта. Може да искате да се сближите с колегите си и да намерите нови приятели на работното място, но за това е нужно време, за да определите пред кого може да си позволите да споделите нещо по-лично. Иначе рискувате да ви възприемат като недискретен човек.

Облечете идеите си в позитивни думи

Дори и да имате гениална идея, тя може да остане неоценена, ако не я изразите така, че другите да ви повярват. Конструктивният език и излъчването на самоувереност са ключови за вашия имидж. Вместо „това може да е малко странно/глупаво, но дали не може да направим...", използвайте „имам една идея, която искам/ще се радвам да обсъдим...". Целта е да не подценявате това, което ще кажете, още преди да сте го изказали. Вдъхновявайте и останалите да споделят идеите си. Колкото по-приятна атмосфера създавате около себе си в офиса, толкова по-високо оценен ще бъдете и желан в екипа.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари