IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топ 10 на фалиралите милионери (и милиардери)

22 май 2012 10 20

Те загубиха всичко

Ем Си Хамър, Снимка: Reuters

Ем Си Хамър, Снимка: Reuters

Да загубиш контрол над здравия си разум е един от най-големите рискове, на успешните предприемачи.

Богатите хора са също грешат като всички останали. Ако не искате да споделите тяхната съдба, когато боравите с големи финансови капитали, по-добре се консултирайте със специалисти.

Само защото имате пари, не означава автоматично, че знаете как да ги управлявате правилно.  

Парите са мимолетни и така, както са дошли, могат и да се изпарят като с магическа пръчка. Ето защо, човек трябва да живее според възможностите си и да държите на разстояние материалните изкушения или поне добре да ги обмисляте.

Ето и списък с 10 крупни бизнесмена, които са загубили богатството си до последния цент.

Снимка: http://thinkandgro.com

1. Джордан Белфърт

Преди години той беше мулти-милионер, борсов посредник и притежаваше всичко - яхти, самолети, жени... На 25 години Джордан натрупва състояние от 250 милиона долара чрез фирмата си Stratton Oakmont. Всичко това изчезва за един миг, когато ФБР уличава Белфърт в измама с ценни книжа и пране на пари. След освобождаването му от затвора, той обеднява, но пък започва да пише автобиографичната си книга "Вълкът от Уолстрийт", която ще бъде екранизирана от Мартин Скорсезе, а в ролята на Джордан ще влезе Леонардо ди Каприо. Покрай това бившият милионер може и да припечели още някой друг долар. Той се надява лентата да покажа как едно неправилно морално решение води след себе си друго и накрая всичко се срива.

Снимка: guardian.co.uk

2. Ким Дотком

Този немски интернет милионер е най-известен като основател на онлайн фирмата Megaupload, която предлагаше услуги за споделяне на файлове. Пропадането на Ким е най-вече плод на лоши бизнес решения, охолен живот и участие в различни престъпни схеми. Неговият сайт е обвинен за нарушаване на авторски права и търговия с лична информация. Дотком измисля схема, чрез която само за няколко години натрупва над 175 млн. щатски долара от копиране и разпространяване на музика, филми и други защитени с авторски права файлове, без да има разрешение.

Снимка: forbes.com

3. Алън Станфорд

Американският милиардер натрупва около 2,2 милиарда богатство чрез недвижими имоти в началото на осемдесетте и с течение на години е сочен за пример за успешно управление на финанси. Но това е преди Комисията по ценните книжа и фондовите борси да предяви иск срещу него на стойност 7 милиарда долара. В момента той е в затвора и очаква своя съдебен процес. Обвинен е за финансов заговор за ограбване на своите инвеститори с цел да поддържа своя екстравагантен стил на живот. Към днешна дата Алън Станфорд пие редица медикаменти, за да лекува депресията си и дори е частично сляп, след като друг затворник, го напада.

Снимка: http://tattletailzz.com

4. M.C. Хамър

Рапърът М.С. Хамър беше супер известен през 1990-те години и спечели около 30 милиона долара по време на пика на своята музикална кариера. Скоро след този успех M.C. Хамър започва да пилее богатството си като купува имения, раздава пари на приятели и се глези със скъпи „играчки". Преди 10 години, той подаде молба за обявяване в несъстоятелност заради огромните си дългове. Той е класически пример за човек, спечелил богатството си твърде бързо и твърде рано, без да знае как да го управлява разумно. Сега той живее като пастор в Калифорния и е разбрал по трудния начин, че човек трябва да се учи от грешките си.

Снимка: citybeat.co.uk

5 Шон Куин

Само до преди няколко години, най-богатият ирландски бизнесмен имаше 6 милиарда долара. Но той бързо започна да губи всичко, след като инвестира двадесет и пет процента от парите си в Anglo Irish Bank. Когато финансовата криза помете страната му, неговите акции се обезцениха, а към момента той дължи 2,8 милиарда евро.

Предполага се, че състоянието на Куин е било около 4,72 млрд. евро в разгара на най-големия му успех. Така че това е един от най-скъпите банкрути, обявявани някога в Обединеното кралство. Поуките, които хората могат да си вземат от примера на Шон Куин, е, че не се поемат рискове, по време на криза.

Снимка: barometar.net

6. Патриша Клуге

Патриша Клуге, известна някога като „най-богатата разведена жена в историята" е бившата съпруга на милиардера Джон Клуге. След развода им през 1990 година, Патриша инвестира всичките си пари в огромно лозе и се захваща с винарски бизнес. Тя живее като кралица - нейните партита са посещавани от ВИП-особи, корпоративни шефове, знаменитости и литературни дейци. Госпожата обитава имение с площ 23 500 кв.м., и се радва на охолен живот. Финансовите ѝ затруднения започнат през 2008 г. и постепенно кредиторите започва да изземват активите й. Урокът от нейния живот е, че дори успешните предприемачи не трябва да слагат „всичките си яйца" в една кошница, за да не загубят всичко наведнъж.

Снимка: dv.is

7. Бьорголфур Гудмундсон

Вторият най-богат човек в Исландия, пивоварят милиардер и бивш собственик на английския футболен клуб „Уест хем" също фалира през 2009 година. Той става жертва на кредитната криза в страната си. Той и синът му Тор са основатели и мажоритарни акционери в исландската банка „Ландесбанки", която след своя фалит е национализирана. А неговото лично богатство от 1,4 милиарда долара е нулирано. Синът на 68-годишния Гудмундсон - Тор, обаче все още е милиардер. В България Тор Бьорголфсон имаше активно бизнес присъствие чрез компаниите "Актавис", "Вива Венчърс" и СИБанк.

Снимка

8. Джордж Форман

Този американски боксьор е един от най-големите шампиони в свръхтежка категория. Той е обявен за един от 25-те най-велики боксьори на всички времена. Наричан е още "Големия Джордж". Джордж обаче, губи всичките си спечелени пари от спорта в края на 70-те години заради охолен живот и затова след 10-годишно отсъствие от ринга той се завръща в професията и успява отново да се изкачи на върха.

Снимка: businesspundit.com

9. Джони Унитас

Този легендарен американски куотърбек е спечелил стотици хиляди долари, заради несравнимите си умения на терена по американски футбол. Той е член на Залата на славата и постави 7 знаменити рекорда в НФЛ в своята легендарна кариера. През 1984 година Унитас и партньорите му купувата "Нешънъл Съркюитс" за $ 3.5 млн. Компанията обаче затъва и 6 години по-късно цената й падна до $ 1 млн. През 1991 година Унитас обявява банкрут, след като не успява да си върне заемите за закупуването на "Нешънъл". За съжаление, всичките му бизнес начинания са неуспешни и той умира в дългове. Причина №1 спортистите да губят пари е фактът, че инвестират в сфери, от които не разбират нищо, и които не са свързани с техния опит.

Снимка: http://addicted2success.com

10. Скот Еър

Скот Еър е бейзболист, бивш питчер от MLB и играе за отборите „Торонто Блу ​​Джейс" и „Чикаго Къбс". Той е една от жертвите на тексаския финансист Алън Станфорд (по-нагоре в списъка), като инвестира почти всичките си пари в неговата измамна схема и ги губи. Той е доказателство, че не трябва да инвестираме в нещо, докато не преценим рисковете, както и кой стои зад компанията. И най-нормалният човек може да се подведе, когато става дума за много пари.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари