IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обратно на работа

15 юли 2012 09 21

6 съвета за адаптиране към работната среда след почивка

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Завръщането от почивка отново на работа е тежък момент, който всички ненавиждаме. Електронната ви поща е абсолютно задръстена, календарът ви със срещи е претъпкан и сякаш всички колеги са се наговорили да скочат на главата ви едновременно в мига, в който прекрачите входната врата.

Ето няколко съвета за това как да направите прехода от ваканция към работно ежедневие по-лек.

1. Отидете на работа по-рано: Ако не сте прекалено уморени от път или от прощалния за почивката купон, идете на работа поне час по-рано, за да имате време да се ориентирате и да успеете да вкарате някои дела в ред преди да дойдат колегите и да започнат да ви разпитват за това как сте прекарали ваканцията.

2. Съставете си списък със задачи: Едно от първите неща, което трябва да направите, за да улесните първите работни дни след почивка, е да се организирате, а това ще направите най-добре, ако съставите точен списък на всичко, което ви предстои да свършите. Задачите, които ви чакат вероятно са милион и е лесно да забравите или изпуснете нещо. Списъкът ще помогне и с приоритизирането на задачите и не се бойте, щом задраскате първата от тях, ще се почувствате по-добре.

3. Захванете се с натрупалата се кореспонденция: Започнете с купищата писма, които са напълнили електронната ви поща по време на отсъствието ви. Не се опитвайте да отговорите на абсолютно всяко от тях веднага, защото ще се объркате и ще се задръстите с информация. Изтрийте писмата, които не ви трябват, отделете онези, които могат да почакат до следобед и пишете на хората, който очакват спешен отговор от вас.

4. Запознайте се с каквото сте изпуснали: Докато ви е нямало, фирмата вероятно е продължила да следва нормалния си ритъм на работа и без вас, което означава, че има някои новости за вас. Информирайте се за положението на проектите, по които сте работили преди да заминете и за всички нови такива. Ако някой ви е замествал по време на почивката, проверете работата му и планирайте обратна връзка с него.

5. Обадете се на шефа и колегите си: Направете това от любезност, а и за да ги информирате, че сте отново на линия. Разпитайте всички дали има нещо ново, което трябва да знаете.

6. Не си давайте прекален зор: Първият ден на работа трябва да е посветен на наваксването и рутинни служебни задължения. Опитайте се да се въздържите от поемането на нови задачи и си дайте малко време за адаптация преди да скочите отново в дълбокото.

Как приемате вие първия ден след отпуската? Имате ли някой съвет от опит?

КоментариКоментари