IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да покажете увереност на работното място

8 октомври 2012 08 40

Самоувереността е в основата на успеха

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако работите в голяма компания, определено е доста по-трудно да ви забележат и да оценят качествата ви. Във фирма с много служители се набляга по-скоро на колективната работа и така трудно изпъкват индивидуалните възможности на всеки служител.

Да бъдете самоуверени не означава да сте нагли или надменни. Самоувереността на работното място е важна, защото тя представлява всички тези малки неща, които могат да ви откроят от останалите.

Ето някои насоки, които ще ви помогнат да се превърнете в силна и самоуверена работеща жена:

1. Контакт с очите

Това е един от най-показателните знаци, демонстриращ увереност в знанията и способностите ви. Дори, когато се чувствате неудобно, в никакъв случай не гледайте надолу или някъде настрани. Докато говорите, дръжте главата си изправена и поддържайте постоянен очен контакт със събеседниците си.

2. Изражения на лицето

Друг важен аспект са израженията, които правите с лицето си. Чрез тях също показвате доколко сте уверена. Започнете да тренирате пред огледалото вкъщи различни изражения на лицето – сами ще видите по какъв начин лицето ви пресъздава вашите емоции.

3. Стойка

Погледнете се отново в огледалото и вижте каква е вашата стойка или какъв е начинът, по който вървите. Стойката ви може да покаже увереност или стеснителност, дори може да влияе на начина, по който вие самите определяте себе си. Нормалната стойка при жените е леко разтворени крака, като единият от тях е издаден малко напред. Гърбът и главата са изправени.

Важно е да разберете и колко е допустимото разстояние между вас и събеседника ви. Тренирайте ситуацията с приятел, като постепенно се приближавате към него до момента, в който не ви стане неудобно. Не забравяйте контакта с очите.

4. Жестове

Замисляли ли сте се за малките жестове? Уверете се, че не правите нещо, което да пречи на останалите хора в процеса на разговор. Всъщност не е забранено да движите ръцете си, докато говорите, стига обаче да не прекалявате. Ако забележите, че събеседниците ви обръщат внимание повече на вашето ръкомахане, отколкото на думите ви, значи е време да спрете. Не дръжте ръцете си неподвижни или пък скръстени пред гърдите. Намерете баланса и допълвайте думите си с подходящи жестове.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

( преди 11 години )
"Нормалната стойка при жените е леко разтворени крака" Това го знаем всички.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар