IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да бъдете енергични на работа

14 януари 2013 15 00

Полезни съвети, които ще ви помогнат да бъдете по-продуктивни на работното място

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

В момента глобалното икономическо състояние е такова, че продуктивността на работното място се вдига, за сметка на заетостта. Това ще рече, че по-малко хора трябва да вършат повече работа. Налага се хората да работят по-усилено и по-дълго. Нищо чудно, че много служители отрупват бюрата си с кафе и енергийни напитки, които да ги държат в кондиция през целия работен ден.

Тъй като денонощието все още е 24 часа, а само работата нараства, трябва да намерите начин, по който да се зареждате с повече енергия и да бъдете по-ползотворни на работа. Така не само вие, но и вашият шеф ще бъде доволен. Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат да се заредите с повече енергия и да я запазите за по-дълго време:

1. Започнете деня си с тренировка

Може би си мислите, че ранната тренировка ще ви измори, но всъщност ефектът ѝ ще бъде обратен. Раздвижването на кръвта ще ви държи енергични през деня. Не забравяйте, че и добрата закуска също е много важна. Тя е горивото, което ще ви дава сила през дългия работен ден.

2. 20-минутна дрямка

Разбира се, никой не иска колегите му да го видят, че спи на работа. Проучвания обаче показват, че кратката дрямка може да ви помогне да се съживите през остатъка от деня. Някои работодатели в САЩ вече правят стаи за почивка на служителите си, където има дори масажни столове.

3. Забравете за всички лични неволи

Понякога лошите емоции могат да ни погълнат изцяло. Независимо дали сте тъжни, чувствате гняв или сте разстроени, трябва да се опитате да преодолеете чувствата си, защото те могат да навредят на работата ви. Емоциите могат да бъдат объркващи, изтощаващи и поглъщащи цялата ви енергия, затова опитайте се да не мислите за тях, поне докато сте на работа.

4. 15-минутна почивка за хумор

Смехът е естествен източник на енергия. Ендорфинът от смеха е точно толкова полезен, колкото този от тренировка. Абонирайте се за някой сайт с вицове, смешни видеоклипове или забавни истории и отделяйте 15 минути всеки ден, за да се заредите с тях. Добре е да правите тази почивка около 14:30-15:00 часа.

5. 15-минутна разходка

Понякога човек има нужда просто да се „избяга“ за малко от работа. Няма значение дали времето е горещо, студено или пък дъждовно. Разходката може да подмлади тялото и ума ви. Също така не взимайте със себе си смартфона. Просто излезте навън, подишайте и се почувствайте будни и освежени.

6. Разрешете конфликтите си с шефа или с колеги

Загрижеността заради даден конфликт на работното място може да отвлича вашето внимание и да ви изморява бързо. Не бездействайте. Опитайте се да изгладите разногласията с проблемните личности във фирмата. Бъдете отговорни, съпричастни и дипломатични, като по този начин може да изградите по-тясна връзка с останалите колеги.

7. Направете нещо хубаво за някой колега

Енергията се предава лесно от човек на човек. Когато направите нещо добро за някой колега, неговата благодарност няма как да не ви зареди с положителна енергия. Опитайте се да помагате при всеки удобен случай, когато някой около вас се нуждае от това.

8. Обадете се на близък приятел или си пишете с него в интернет

Нищо не може да повдигне настроението ви повече от това да се чуете с любим човек. Само чрез един разговор вие си гарантирате допълнителна енергия, която може да ви зареди до края на работния ден. Не пропускайте възможността да комуникирате с близките си, защото противно на всеобщото мнение това не ви разсейва от задачите, а ви дава допълнително сили да ги вършите.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари