IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работохолик без стрес – възможно ли е?

21 януари 2013 13 40

Останете работохолици, но се освободете от излишното напрежение

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Казват, че само квалифицираният и амбициозен човек успява да се изкачи нагоре по бизнес стълбата на постиженията. Успехът обаче, винаги идва заедно с много мъчения, лишения и компромиси. Много хора се превръщат в работохолици, за които работата е от първостепенно значение. Разбира се, никой няма право да осъжда подобно поведение. Единственият недостатък, който задължително трябва да се отбележи, е стресът, с който работохолиците ежедневно се сблъскват.

Както знаем, стресът е причина за много здравословни проблеми, затова ви предлагаме няколко начина, по които да намалите напрежението, но не и работата:

1. Научете се да се отказвате. Когато сте претоварени, неработоспособни и стресирани, по-добре си дайте почивка. В подобно състояние добрите идеи просто няма да ви споходят. Трябва да успеете да определяте моментите, в които наистина имате нужда от презареждане. Едва, когато умът и тялото ви се почувстват освежени, добрите идеи ще ви хрумнат.

2. Използвайте стратегия и план. Когато нещата изглеждат непреодолими, най-често те са резултат от рутината ден за ден. За да спрете инерцията, направете крачка назад и се вгледайте в перспективите пред вас. Известно време се отделете от нещата, които ви разсейват и направете стратегия и план как искате да се развива вашата кариера.

3. Смесете работата и удоволствието в едно. Всеки път, когато стресът на работното място стане непоносим, излезете навън да пийнете с колеги. По този начин ще имате възможност да видите сериозните офис задачи под различен ъгъл. А и подобни излизания винаги сплотяват колектива.

4. Не оставяйте всичко винаги за последния момент. Понякога нещата не могат да бъдат контролирани, но в повечето пъти всичко е във вашите ръце. Ще си спестите много стрес и притеснения, ако разпределяте задачите си така, че да сте готови с тях ден преди крайния срок. Ако винаги отлагате, все някога това ще ви изиграе лоша шега.

5. Не си го изкарвайте на другите. Всеки човек, особено на лидерска позиция, който има много задължения, се сблъсква с високите нива на стреса. Намерете занимание, с което да отпускате напрежението. В никакъв случай това не трябва да включва живи същества, защото ако се прибирате вкъщи и се карате със семейството си, в един прекрасен ден може да останете сами. Колегите и подчинените също не трябва да си го изкарват, с изключение на пътите, когато наистина заслужават смъмряне.

6. Намерете своето успокоение. Започнете да посещавате йога часове, да медитирате, да слушате релаксираща музика и да си отпочивате, както трябва. Кофеинът може да повиши настроението и умствените ви възможности за през деня, а виното да ви помогне да заспите по-лесно вечерта, но двете напитки не могат да решат проблема в дългосрочен план. Разберете какво ви харесва да правите и отделяйте време за него.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари