IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уроците и посланията на Хилъри Клинтън

19 февруари 2013 13 00

Какво трябва да научат от нея всички останали жени

Хилъри Клинтън; Снимка: Reuters

Хилъри Клинтън; Снимка: Reuters

Хилъри Клинтън е може би най-обичаната жена-политик от американците. Наскоро тя се оттегли от поста си държавен секретар на САЩ и заяви, че ще си вземе почивка от политическата сцена. Може би причините са в нейното разклатено здраве или заради натрупаната през годините, умора от активната ѝ работа. Според някои политически анализатори тя направи това като заявка да участва на изборите за президент на САЩ през 2016 година.

По-важното е, че за американците тя е една съвременна Елинор Рузвелт и е вдъхновение за няколко поколения жени. Ето и какво би трябвало да научат от нея нейните наследници от женски пол, както и всички дами, които смятат да се занимават с политика:

1. Жените могат да бъдат топ лидери

През 21 век политика трябва да отговаря на нуждите на хората и най-вече да бъде реалистична. А реалността е, че половината от населението на почти всяка страна е съставено от жени. Ето защо няма нищо странно в това вече все по-често дамите да бъдат избирани за най-ръководните постове и да се справят блестящо с работата и отговорностите.

2. Няма такова нещо като „загуба"

Това, че Хилъри загуби президентските избори веднъж от Обама през 2008 година, изобщо не повлия негативно на политическата ѝ кариера. Тя си остана топ лидер и няколко години буквално управляваше света като държавен секретар на САЩ (налагайки американската външна политика). Хилъри винаги се е показвала като една смела и безстрашна жена, която не се страхува от загуби и провали.

3. Не всеки път можете да изглеждате блестящо

Хилари знаеше, че може да изпълнява перфектно задълженията си дори, когато е нямала време за фризьор, а просто е прибрала косата си на опашка. В крайна сметка, на кого му пука как изглежда косата ѝ, когато визията ѝ излъчва сила на характера. Самата тя се е шегувала, че когато иска да свали една новина от първа страница на вестниците, променя прическата си към по-лошо.

4. Понякога е ОК е да простиш

Вероятно всички помните изневярата на съпруга на Хилъри – Бил Клинтън (тогавашен президент на САЩ) с младата стажантка в Белия дом - Моника Люински. Оттогава, разбира се, мина доста време, но Хилъри не изостави кръшкача Бил, въпреки че от няколко години се радва на по-успешна кариера от него.

5. Жените могат да бъдат инициатори 

Хилъри не се задоволи с оформянето на курса на американската история. Като държавен секретар, тя се опита да направи по-силни жените и момичета по целия свят чрез различни свои мисии и инициативи. Тя разпространи своето послание, че жените могат да бъдат мощни агенти на промяната и че когато са по-свободни, всички ще са по-свободни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари