IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдете оптимисти в икономическата криза

22 август 2013 09 15

Няколко причини защо не трябва да се отчайвате в тези тежки времена

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Оптимизмът си има граници, но липсата му води до нещастие. Вярно е, че т.нар. криза изобщо не отминава, че пазарът на труда е много стеснен, че заплатите повсеместно са ниски, че животът е труден, че доверието на чуждите инвеститори към страната ни намалява непрекъснато, че политиците не правят много, за да възродят бизнеса и т.н. Очевидно и прогнозите за близкото бъдеще не са много розови. Но вместо да изпадате в oтчаяние, трябва да разберете, че бизнес средата през определени периоди изпада в несигурност.

Ето и няколко причини да гледате с по-добро око на финансовата ситуация:

1. Няма такова нещо като перфектна икономика.

Нека бъдем реалисти. Хората никога не са доволни от съдбата си. И медиите никога не са обичали добрите новини, а винаги са се фокусирали върху лошите и дори допълнително драматизират по-тежките ситуации. Ако погледнете назад към 2007 г., преди да се заговори за криза, ще видите че много финансови анализатори са предупреждавали, че предстои бедствие за пазарите или т.нар. рецесия.

Нещата никога не са толкова лоши, колкото изглеждат, нито пък са толкова добри, колкото някой се опитва да ви ги представи. Ако имате малък бизнес или сигурна работа и успявате да изкарате прехраната си, значи вие се справяте относително добре в тези времена. Вероятно бихте могли да живеете и по-добре, но би могло да бъде и много по-лошо.

2. Пазарът на недвижими имоти започва да се възстановява.

Да, наистина не се строи с тези темпове, с които се строеше до преди няколко години, но като се огледате наоколо (особено в големите градове) ще видите, че има жилищно строителство, а ако се поинтересувате, ще установите, че хората продължават да теглят ипотечни кредити, за да си купуват нови жилища и потребителски заеми, за да ги ремонтират и обзавеждат.

3. В големите европейски държави кризата отминава.

Според анализите, британската икономика си е върнала доверието на потребителите. Френският бизнес е по-добре през последните 15 месеца, безработицата в Испания е намаляла за първи път от две години... Все пак и ние сме част от Европа!

4. Инфлацията не е толкова голяма.

Средната годишна инфлация е около 2%, което не е много. За сравнение, през 2008 е била 14.2%, според данните на Националния статистически институт. Освен това банките стават все по-отворени за предоговаряне на условията за различни кредити и заеми, теглени през последните няколко години, така че човек да може да намали вноските си, спрямо доходите си.

5. Много хора се приспособиха към новата икономическа реалност.

Никой не иска да приеме, че тази финансова бъркотия, ще продължи през целия му съзнателен живот и че му е писано да харчи повече пари, отколкото изкарва. Затова повечето хора свиха разходите си през последните години и се нагодиха към тежката икономическа ситуацията. Някои хора дори вече успяват отново да трупат спестявания по банките, въпреки че очевидно не живеят охолно. Просто разумните и работещи индивиди се опитват да се адаптират към предизвикателствата на сегашната реалност, тъй като това е единственият им шанс да възвърнат мечтите си за по-светло бъдеще. Не бъдете песимисти!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Нова ( преди 10 години )
Какви глупави статии. Измислете нещо по интересно и вярно. И какво оптимистично има в това, че се теглят повече кредити. Какви са тези некомпетентни драскачи, които подценяват читателите...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Димитрова ( преди 10 години )
По-голяма глупост не бях чела!!!!!!!!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
continuer ( преди 10 години )
6. Милиони хора не потърсиха милиардите, приватизирани от Приватозаторите, поради Оптимизмът на Оптимизаторите!...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар