IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да надвиете подигравките на работното място

11 септември 2013 13 45

Не позволявайте на някои колеги да развалят желанието ви за работа с непристойни шеги по ваш адрес

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Подигравките са присъщи по-скоро на децата от детската площадка, но не и в някоя сериозна фирма. За съжаление, „хулиганите" на работното място са по-често срещани, отколкото подозирате. Говорене зад гърба или преки подигравки – това са само част от техните методи, целящи да засрамят определен колега. Истината е, че някои хора могат да бъдат жертва на тормоз в службата, без дори да го осъзнават.

Подигравките на работното място подкопават продуктивността и целостта на компанията. По тази причина е важно да не позволявате подобни неща да се случват с вас или с някой ваш колега. Решението на подобен тип проблем зависи изцяло от вас – вие трябва да се научите как да се справяте с този вид хулигани.

Тормозът може да се осъществи под няколко форми. Директният подход се изразява в обиди и подигравки за самите вас във ваше присъствие. Също така той може да включва негативни коментари по ваш адрес и то пред работодателя ви. Индиректният подход най-често се изразява в разпространяването на слухове за вашата личност.

Лошото в тази ситуация е, че много трудно може да се докаже, когато някой колега говори зад гърба ви. Сигурен знак за интрига е, когато човек, с когото работите, спира да ви говори или се държи хладно и дистанцирано без конкретна причина. Всъщност няма толкова голямо значение какъв подигравателен подход използват срещу вас, защото по-важното е да овладеете ситуацията час по-скоро. Ето и как:


1. Трябва да си намерите съюзници. Хулиганите обикновено постигат успех, тъй като успяват да унищожат доверието между вас и вашите колеги. За това е много важно да имате доверени хора, които ви подкрепят. Въпреки това не общувайте толкова често с тях и не ги натоварвайте излишно с проблемите си. Вместо това се съсредоточете върху своята работа и покажете, че сте добър и трудолюбив човек. Понякога правете комплименти за тяхната работа и им благодарете за това, че са хора, на които винаги може да се доверите.

2. Не позволявайте на хулиганите да ви влияят. Не показвайте слабост, защото тя е храна за хулиганите и те ще искат да продължават с подигравките още и още. Не гледайте на себе си като на жертва. Поддържайте висок стандарт на работа, за да може шефът ви да види, че сте компетентен и способен служител. В крайна сметка причината, заради която сте обект на тормоз, може да се крие именно във вашите способности и успехи.

3. Говорете с вашия шеф за всичко. Старайте се разговорите, в които участвате, да звучат приятелски и позитивно – по този начин ще покажете на работодателя си колко много харесвате работата си. С малко късмет шефът може да признае стойността на вашата работа и да реши да ви помогне, като намери решение на тормоза.

Все пак не забравяйте, че ако се чувствате зле и нито една стратегия не е проработила във вашия случай, вие сте свободни да си тръгнете, когато поискате. Докато все още сте на работа, подобрете своята автобиография, за да увеличите шансовете си за по-бързо намиране на ново работно място. Новата работа е чудесна възможност да научите нещо ново или да откриете непозната своя страст.

Не на последно място тормозът на старата работа ще ви помогне да предотвратявате първите наченки на такъв при следваща работа.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари