IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Странични маневри“ за кариерно катапултиране

20 септември 2013 13 00

Как да се движите нагоре, докато лавирате напред-назад, избягвайки стандартния път към върха

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако търсите следващото предизвикателство за растеж в професията си, но не сте сигурни как да го постигнете, трябва да сте наясно, че изкачването по корпоративната стълбица нагоре, може да не е единственият начин. Днес повече от всякога, движенията на зигзаг, могат също да доведат до успешна кариерна съдба.

Защо страничният път може да е по-лесен за достигане на върха? Рецесията отчасти е виновна за това, че йерархията на много компании се компресира в последно време или казано с други думи екипите се „оптимизираха" и много позиции бяха премахнати от въпросната корпоративна стълбица.

Поради този факт стана важно да мислите за движения „настрани". Тези странични ротации могат да бъдат част от плана ви за развитие в кариерата, особено ако скоро не се очертава да ви повишат с едно обичайно стъпало нагоре. Парадоксалното е, че можете да бележите напредък, стига да се движите уверено на зигзаг.

Този съвет го дава Черил Палмър, основател на „Call to Career". Той предлага следната аналогия: „Ако сте в задръстване, ще ви отнеме поне час преди да се придвижите напред. Ако обаче смените маршрута си и минете по заобиколен, страничен път, ще стигнете до целта по-бързо."

Ето и неговите ефективни съвети как да вървите нагоре в кариерата, но без да следвате традиционния маршрут:

1. Уверете се, че има смисъл за тези странични движения.

Трябва да имате план за кариера, за да има смисъл да се движите диагонално по трасето до нея. Просто прегръщайте всички възможности за усъвършенстване на своите умения, тъй като не знаете кое от тях в един момент ще ви потрябва. Ако се целите към определена позиция, трябва да се информирате точно какви квалификации изисква тя и да си направите сериозен план как да натрупате въпросния набор от умения и опит, за да стигнете там, където искате. Можете да натрупате всички практически, технологически и бизнес умения, необходими за следващата ви стъпка, като се местите встрани на определени позиции.

2. Търсете възможности за сътрудничество с различните отдели.

Направете си неформална самооценка и така вероятно ще разберете кои са областите, в които сте най-силни и които могат да ви помогнат да постигнете целите си в кариерата по-бързо. Ако сте ръководител на проект, който иска да стане мениджър, може би трябва да засилите комуникацията си с другите отдели в компанията, така че репутацията ви сред потенциалните ви бъдещи подчинени да е добра и да доведе до растежа ви.

3. Бъдете доброволец със стратегически замисъл.

Може да ви е трудно да намерите време за доброволчески проекти, когато имате куп ангажименти в работата, но от стратегическа гледна точка, това може да бъде мощен начин за бързо разширяване на мрежата ви от познанства и бизнес умения.

4. Уверете се, че все още се учите.

Въпреки че понякога няколко крачки встрани или дори назад, могат да ви помогнат после да се придвижите по-бързо напред, не всички кариерни отклонения могат да ви бъдат полезни. Винаги има опасност те да ви отведат в друга посока и да ви отдалечат от целта. Затова не приемайте „отклонение", което няма да ви научи на нещо ново, което може да ви бъде от полза в бъдеще. Вие трябва да се стремите да придобивате различни способности, но в една определена индустрия, или свързана с нея промишленост/отрасъл.

5. Решете за себе си какво означава „нагоре".

Част от ефективното планиране на кариерата е да знаете какво точно искате да постигнете. Ако дойде момент, в който се чувствате на кръстопът, трябва да усетите кой би бил грешният ход, въз основа на собствените си цели и визия за това какво значи „нагоре". Разберете какво наистина означава за вас професионално израстване. Дали това е по-голяма гъвкавост, дали е по-висока заплата, дали е поемането на повече отговорности...

6. Погледнете се отстрани.

Независимо дали вашият страничен ход е част от замисъла ви или ви е бил наложен отгоре, има предимства от това, че се движите хоризонтално, а не вертикално. Така ще се сблъскате с повече гледни точки и перспективи. Възможността да работите в различни екипи може да ви даде дълбочина и мотивация, които да са ви от полза.

7. Създайте си свое собствено повишение.

С отпадането на много ръководни позиции в доста компании, служителите с 10 до 15-годишен опит може изведнъж да открият, че няма следващо ниво, на което да преминат и че ги очаква сериозен застой. В този случай можете да приложите няколко основни стратегии:

- Идентифицирайте слабите места на текущата си позиция.

- Изградете си бизнес план за нова роля, която можете да поемете или услуга, която можете да предлагате, докато сте на тази позиция. Така ще задоволите глада си за напредък.

- Общувайте с ключови служители в организацията и им споделяйте намеренията си.

- Впрегнете усилията си толкова сериозно, сякаш си търсите нова работа.

- Заложете на цялата си креативност и упоритост, за да минете на тази своя собствена следваща стъпка.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари