IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да си поискате увеличение на заплатата

24 декември 2013 13 00

...дори когато няма изгледи за такова

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Склонността към спестяване и умното инвестиране са два от най-добрите начина за повишаване на нетната стойност на доходите. Другият вариант е периодично увеличение на заплатата, което да покрива инфлацията. Това разбира се, не е възможно винаги, особено в последните години на рецесия, но човек трябва да може сам да си поиска повече пари, когато смята, че ги заслужава, а работодателите не му ги предлагат.

Ако решите да преговаряте за повече пари, дори без да мечтаете за по-висок пост, то следвайте тези прости стратегии, които могат да ви помогнат в начинанието:

1. Бъдете директни и си поискайте конкретна сума.

Докато повечето хора питат заобиколно своя шеф за увеличение на заплатата, да кажем 5% или 10 %, то може би е по-добре да кажете точната цифра, която искате да бъде вашата заплата след увеличението. Изследвания на Училището по бизнес към Колумбийския университет показват, че когато служителите използват точна цифра по време на преговорите си за заплата, те по-вероятно ще получат оферта, близка до тази, на която се надяват. Причината е, че така работодателят ще приеме, че служителят е направил по-задълбочени изследвания за пазарната си стойност.

2. Маркирайте последните си постижения пред работодателя.

Важно е да помогнете на вашия мениджър да разбере, че вие наистина сте ценен кадър и че заслужавате увеличение на заплащането. Затова няма да сгрешите, ако съставите списък с всички свои отговорности в работния процес, както и такъв с постиженията си. Бъдете подготвени и извадете специфични показатели/цифри, отнасящи се за растежа, към които сте допринесли. Не казвайте никога, че искате увеличение на заплатата просто защото се нуждаете от повече пари или защото се сравнявате с колегите си. По-важно е да изтъкнете стойността си за компанията.

3. Не чакайте края на годината или началото на новата, за да говорите за увеличение на заплатата.

Според Лиз Райън от Business Week не трябва да обвързвате увеличението на заплатата си с бюджета (за заплатите) за следващата година и да чакате „удобния момент“, за да говорите по темата. Ако смятате, че заслужавате повече пари, отколкото получавате, то поискайте си ги незабавно, дори да е средата на годината. Най-добре е да действате след като сте се справили добре в успешен проект, така че вашият мениджър да има допълнителен стимул да ви възнагради.

4. Уверете се, че правилните хора знаят, че искате това увеличение.

Не се страхувайте да кажете на вашия пряк ръководител, че искате по-висока заплата. Ако той ви харесва и ви смята за ценен кадър, може да подготви надзорните органи за вашето искане. Ако директорите не са подготвени да обсъждат с вас увеличение на парите ви, то едва ли ще постигнете успех по време на срещата.

5. Научете се да преговаряте.

Прочетете няколко книги/статии на тема как да преговаряте успешно, включително когато става въпрос и за заплата. Инициирайте среща с вашия пряк ръководител и се опитайте да приложите на практика наученото. Не се предавайте, ако ви откажат, а попитайте какво трябва да направите, за да отговаряте на условията за увеличение на заплатата и кога ще можете отново да обсъдите темата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари