IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да преборите голямото его на свой колега

26 декември 2013 14 30

В почти във всяка фирма има поне по един човек, който използва думата „аз“, вместо „ние“

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Обикновено хората с голямо его са такива във всеки един аспект от живота си. Докато в личен план вие може да изберете дали да бъдете с такъв човек, в професионален нямате толкова голяма власт. За съжаление, почти във всяка фирма има по някой служител, който се отличава с огромното си его. В началото той може да бъде объркан с образа на колега, който е уверена личност и има конкурентен характер.

Служител и съответно колега с голямо его обаче е проблем, както за останалите във фирмата, така и за самата работа. Хора, имащи нарцистични прояви, несъмнено ще окажат влияние върху динамиката на екипа. Арогантното поведение предизвиква стрес и се отразява негативно върху цялостната атмосфера в офиса.

Характеристиките на служител с прекалено голямо его:

- Не се спира пред нищо, за да получи това, което иска;

- Когато става въпрос за групова задача, използва само „аз“, вместо „ние“;

- Поема всяка среща и дискусия;

- Постоянно търси чуждото внимание;

- Интересува се само от собствените си мнения и идеи;

- Постоянно критикува работата на други хора; – Никога не греши (или поне той така смята);

В случай, че вие имате колега, който идеално се вписва в горепосочените характеристики, значи си имате работа с човек с прекалено голямо его. Не трябва обаче да „капитулирате“ и да се примирявате със ситуацията. Докато вашите работодатели не решат да махнат „проблемния“ служител, вие можете единствено да направите работата си с него по-поносима. Ето как:


1. Бъдете спокойни. Не се поддавайте на изкушението да отвърнете на удара, тъй като това ще доведе до режим на защита/нападение. Другият човек смята, че винаги той е прав, оставете го да изложи своите мнения и мисли, като по този начин „изпусне парата“. Едва след това се включете вие, излагайки спокойно своята теза – запазете самообладание и изложете добре своята аргументация. По този начин няма как да не покажете своето превъзходство.

2. Създайте илюзорно чувство у другия човек. Използвайте името на своя колега, когато говорите с него. Това е едва доловим начин, чрез който ще масажирате (привидно) неговото его. Наричайки своя колега по име, вие ще получите неговото внимание много по-лесно, отколкото смятате. Използвайте името често (но все пак не прекалявайте), за да успеете да създадете илюзорно чувство, че разговорът се върти само около вашия колега.

3. Консултирайте се. Човекът с голямо его иска да бъде пръв във всичко. По тази причина той започва да се изнервя, ако някой друг знае повече или може нещо по-добре от него. Затова по-добре оставете своя колега да смята, че разбира всичко по-добре от вас и едва ли не той може да ви насочва. Задавайте му въпроси и се консултирайте с него по различни теми. По този начин колегата с огромно его ще се успокои, че няма по-добър от него и няма да се опитва да ви пречи на работата постоянно.

4. Общувайте. Дори въпросният служител да ви е откровено неприятен, направете усилия и общувайте с него. Това е само и единствено във ваш интерес. Ако правите нещата от горните три стъпки, най-вероятно вече ще сте създали впечатление на по-слабия играч. С този образ вие много по-лесно ще получите достъп до „важна информация“, която да използвате като противодействие.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Deja vu ( преди 10 години )
Абсолютно съм съгласна с вас. А още по-трудно е когато са шеф и две колежки. Едната е голямата любимка, а сега ред и на втората да заеме почетното първо място. Много трудно се работи. Никога не грешат и о... "боже, не виждаш ли, че проблема е в теб?". Могат да те доведат до нервна криза. От две години съм пробвала какво ли не, вкл. и описаното в статията. Е, не става. Гадното е,че няма къде да отида.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
анонимен ( преди 10 години )
Имам си работа с такава колежка. Страшно трудно се работи, изключително манипулативна, "хлъзгава", умее да променя мнението си така, че всичко да е в нейна полза. Като отличничка, зубрачка, която трябва да се хареса само и единствено на щефа.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Мина ( преди 10 години )
Така е, но ако са двама такива е много трудно. особено шеф и любима ( на която той за всичко казва да).Ужасно трудно е, особено ако няма как да се махнеш на друго място.Тези хора могат и разболяват останалите,но никога не им се случва нищо лошо.Здрави са, имат всичко навсякъде и само гадни неща причиняват(ако това е егото).
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар