IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спрете да работите толкова много!

24 февруари 2014 10 10

Така вредите на себе си и на кариерата си

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Работохолизмът взима все повече жертви в буквален и преносен смисъл. Липсата на сън, мултитаскингът и огромното количество енергия, което влагате в работата си, накрая може единствено да ви провали в кариерата и да влоши здравето ви. Разбира се, че има моменти, в които на човек му се налага да вложи няколко часа повече в проектите и задълженията си, но ако това за вас се е превърнало в ежедневие, трябва да го промените.

Без значение дали ръководите собствен бизнес, шеф сте на голям отдел или сте просто служител, ето няколко неща, които трябва да знаете, преди да посветите живота си единствено на работата си:

1. Количеството не е качество

Искате да бъдете перфектни в това, което правите. Но колкото повече задачи поемате, толкова е по-малък шансът да ги изпълните по най-добрия начин. Направете част от тях приоритетни и се съсредоточете върху тях.

2. Сънят е важен

Сънят е времето, в което зареждате „батериите“. Ако не спите достатъчно, няма да сте отпочинали, което ще се отрази на тонуса, концентрацията, креативността ви и всички други качества, важни за изпълнението на задачите ви.

3. Претовареността ви кара да се проваляте във важни моменти

Ако прекалявате с работата, скоро ще дойде ден, в който ще заспите по време на важна среща. Когато ви попитат за мнение и идея, има голяма вероятност да гледате тъпо, защото от умората или няма да сте проследили разговора, или пък няма да сте в състояние да измислите нещо и дори да вземете решение. Това пък ще накара другите да се усъмнят в професионализма ви и да ви гледат с други очи, без значение, че сте вложили стотици извънредни часове за благото на компанията.

4. Липса на настроение

Човек, който е перманентно недоспал и уморен, е доста труден за общуване. Той е раздразнителен, готов да влиза в конфликти или пък тотално алиениран от другите, защото копнее за спокойствие. Ако сте служител, подобно поведение ще навреди на кариерата ви. Ако сте собственик на дребен бизнес, това ще се отрази на компанията ви.

5. Лоша преценка

Изследване показва, че липсата на сън и почивка се отразява на вашата преценка и решителност. По-добре оставете някои от задачите за по-нататък или делегирайте част от тях на друг, за да успеете да се концентрирате върху важното и да свършите работата си ефективно.

6. Давате лош пример

Ако сте шеф и сред служителите ви има силно амбициозни, те ще следват поведението ви сляпо. В даден момент, не само вие ще сте на ръба на силите си, а и целият ви екип. Не създавайте среда, в която подчинените ви се състезават да докажат кой може да издържи най-много часове в службата преди да припадне.

7. Работата никога не свършва

Ако имате собствен бизнес, то винаги ще получавате нови и нови проекти. Ако работите за друг, то колкото повече усилия полагате, толкова повече задачи ще получавате. Това може и да е хубаво нещо, но само ако имате енергията да ги свършите качествено.

8. Убивате връзката си

Ако имате свестен човек до себе си, той ще е до вас и ще ви подкрепя в начинанията ви. Да, но и тази подкрепа си има граници! В даден момент, ако работата се превърне в единственото, което ви интересува, половинката ви ще се почувства пренебрегната и рано или късно връзката ви ще пострада сериозно. Не позволявайте това да се случи и не чакайте до последния момент.

9. Мислете за здравето си

Хората, които работят много, пренебрегват важни здравословни навици. Те не се хранят с качествена храна, висят пред компютъра до нощите. Не спят достатъчно и т. н. Това води до изтощаване на организма, затлъстяване, покачване на холестерола, високо кръвно и куп други симптоми, които ще ви накарат да грохнете далеч по-рано, отколкото ви е писано. Да не говорим, че работохолиците често се поддават на пороци като пиенето, пушенето и наркотиците.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

анонимен ( преди 10 години )
алиениран????? няма ли по-подходяща дума или предвода Ви е затруднил?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар