IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво прави един офис по-уютен и специален

24 март 2014 14 10

Помещенията, които ще зарадват вашите служители

Снимка: 123rf.com

Снимка: 123rf.com

Едно от нещата, което помага за работоспособността и мотивацията на работното място е неговата визия и дизайн. Офисът може да е отворен тип (без стени, заграждащи едно или няколко бюра в кабинет) или да е с много стаи и кабинети. Но добрият офис не се ограничава само до разположението на работните места в него, а се разпознава по вариациите на пространство, които създават уют, генерират идеи и карат служителите да се чувстват комфортно.

Ето и за какви помещения е хубаво да помислите, когато изграждате офиса си, за да може екипът ви да идва с желание на работа и да намира необходимите стимули, за да върши задачите си ефективно.

Студио (зала на славата): Това място съдържа историята на фирмата. В него има снимки, колажи, награди и всякакви други неща, които са част от историята на компанията ви. Но те не са подредени на един рафт и не стоят стерилно. В тази стая има доста творческа енергия, защото е пълна с табла, колажи, портфолио и т. н Когато служителят влезе в нея, той изпитва чувство на гордост и принадлежност. Той знае, че участва в създаването на една история – историята и постиженията на тази компания.

Всекидневна: Тонът на срещата е продиктуван често от обстановката. Махагоновите бюра и скъпите офис столове, наредени пред проектора или дъската е хубаво да присъстват в някое помещение. В него служителите обсъждат важни стратегии, взимат решения и кроят планове.

Вдъхновение обаче те по-лесно ще получат от едно непринудено, познато място, като всекидневната. Променете изгледа на една от конферентните си стаи, като я направите по-релаксираща. Сложете мека мебел, диванчета, обикновени масички и една дъска, където служителите ви да записват идеите си.

Стая за почивка: Умът не може да работи дълго под напрежение. Дайте шанс на подчинените си да отдъхнат. За целта им отделете стая, в която да има дартс, джаги, Playstation и т. н.

Разбира се, служителите трябва да са наясно, че не може да прекарват половината работен ден в нея, но пък 20 мин няма да навредят на работата. Самият факт, че вие им предоставяте шанс за релакс и забавление, ще ги направи по-отговорни към работата им и благодарни на вас, че не ги третирате като някакви роботи.

Кухня: Това местенце не е толкова място за хранене, колкото социален център. В него е достатъчно да има хладилник и кафе машина (печката не е необходима). Служителят обича да има избор – може да си вземе кафе по пътя, може и да си направи в офиса. Може да яде навън, но и да си донесе от вкъщи и да го прибере в хладилника. Освен това, докато обядва (ако е избрал да остане в офиса), ще размени по някоя идея, съвет и проблем с колегите си, които със сигурност също имат път към кухнята.

Библиотека: Интровертите също не бива да бъдат забравяни. А и всеки в даден момент се нуждае от тихо местенце, където да събере мислите си. Библиотеката е идеално решение. Освен това там може да провери нещо, което Google не може да му даде като информация (и това може да се случи!) или пък може да направи някоя справка и т. н.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
Ниските потъващи дивани и масички са нещо като емблема на офисите .Те предразполагат колежките да забравят за панталоните и да се надпреварват коя ще е с по-къса пола и ефектен чорапогащник а когато температурите се вдигнат и чорапогащниците изчезнат, лятното настроение и търсенето на всевъзможни поводи за поизчезване за час -два просто са нещо всекидневно.Какво да се прави -за позициите в колектива и особено над него се налага да се воюва с всички средства.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )