IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са митовете около избора на кариера

13 март 2014 13 00

Забравете за повечето неща, които сте чували

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Изборът на кариера никак не е лесна задача, макар много хора да смятат, че знаят точния начин, по който да се насочат към определена професия. Дали обаче това наистина е така, след като толкова много работещи се чувстват неудовлетворени от своя избор? Най-доброто нещо, което може да направите, е да се отърсите от всичката ненужна и подвеждаща информация по този въпрос.

Ето и кои са най-разпространените митове около избора на кариера:

1. Изборът на кариера е просто нещо.

Всъщност изборът на кариера е процес, който не се случва от днес за утре и човек трябва да си даде необходимото време. Планирането на кариера включва много стъпки – от изучаването на професията до изучаването на самия себе си. Преди всичко хората трябва да бъдат достатъчно информирани за областта, към която са се насочили. Разговори с вече реализирани специалисти в дадени области също биха били полезни.

2. Човек не може да се изхранва с хобито си.

Напълно невярно! Има много примери за хора, които са последвали сърцето си и са преуспели в своята професия. Всъщност при избора на работа звучи напълно логично човек да избере нещо, което му доставя удоволствие. Все пак кариерата е за цял живот. В допълнение към това хората са склонни да натрупват много повече опит в своите хобита, да бъдат по-отдадени и мотивирани.

3. Човек трябва да избере професията си от списъка с „най-обещаващите професии“.

Всяка година излизат редица анализи, които прогнозират кои ще бъдат най-успешните професии за следващите години. Няма нищо лошо да хвърлите поглед върху тази информация, но със сигурност не трябва да залагате на нея. Макар тези списъци да са базирани върху данни и проучвания, все пак нещата са много променливи. Вие не може да бъдете сигурни, че работа, която днес е доходоносна, ще бъде такава и след 10 години. Все пак не забравяйте, че при избора на кариера, трябва да се съсредоточите върху вашите интереси, умения и ценности.

4. Изкарването на много пари ще ви направи щастливи.

Макар заплатата да е много важна, тя не е единственият фактор, който трябва да имате предвид при избора си на кариера. Голям брой изследвания са показали, че парите невинаги водят до удовлетворение от работата. За много хора приятното чувство от това, което правят, е далеч по-важно.

5. След като веднъж човек избере професия, той остава обвързан с нея завинаги.

Това изобщо не е вярно. Ако по някаква причина не сте доволни от своята кариера, винаги може да се насочите към друго поприще. Много хора се преквалифицират и започват нови кариери.

6. Ако човек промени професията си, уменията му „отиват на вятъра“.

Макар че не може да използвате всички свои умения, това не означава, че те няма да ви бъдат полезни. Всъщност по този начин вие ставате доста по-конкурентни, защото разполагате с по-широк кръг от познания.

7. Всичко, което човек трябва да направи, е да си избере професия – после всичко се нарежда.

Изборът на кариера е едно чудесно начало, но има още много, което трябва да се направи след това. Човек трябва да бъде поне малко подготвен за това, което го чака. Да има поне базисни умения и знания в определена област, за да има някакъв старт за развитие. Също така не забравяйте, че във всяка работа има трудности, които ще трябва да преодолявате.

8. Човек може да научи много малко за дадена професия, без да я работи.

Вярно е, че опитът е най-силното оръжие, защото много хора, които дори нямат подходящо образование, са страхотни специалисти в своята област. Все пак не бива да разчитате само на опита. Информираността е силно оръжие, така че опитайте да съберете максимално знания от различни източници.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
винаги съм мислила, че ако човек е добър в това, което прави - парите и успехът ще го последват. пари не се печелят само от "лъскави" професии
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар