IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изгаряте ли калории по време на работа?

31 март 2014 08 30

Ако работите на компютър, горите само 34 калории на час

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако търсите начин да поддържате форма и да сте активни дори по време на работа, то просто намерете начин да се отървете от работата пред компютъра и си изберете по-енергична професия.

Здравният уебсайт CalorieLab.com е разработил графика, на която се вижда в кои професии се горят най-много калории за човек с тегло около 68-70 кг. Оказва се, че работата с писане на клавиатура изразходва само 34 калории на час, докато за гасенето на пожари са нужни 748 калории, което обяснява факта защо пожарникарите са в по-добра физическа форма.

Дървосекачите са си намерили най-изморителната, от физическа гледна точка, работа и те горят по невероятните 1088 калории за всеки шейсет минути. Масажистите също имат доста изморителна професия и горят около 200 и 250 калории на час в зависимост от вида на масажа, който правят.

Шофирането на камион също се води за изтощителна професия, в която се изразходват по 374 калории на час, а професионалните водолази изразходват два пъти повече енергия. Едно проучване от 2012 г. установи, че през последните петдесет години, процентът на работните места, които изискват физическо усилие е паднал от 50 до 20 на сто.

Това означава, че днешните мъже и жени горят средно по 100 калории по-малко, в сравнение с предишните поколения най-вече заради вида си на работа, която все по-рядко е свързана с тежък физически труд, а именно това увеличава риска от сърдечносъдови заболявания.

Д-р Елс Глини от Университета в Гент, Белгия, който е участвал в изследователския екип казва обаче, че работните места, които изискват вдигане на тежки предмети, също не са добри за здравето, тъй като човек се претоварва. Той заключва: „Тежките физически дейности, извършвани по време на работа са еднообразни и обикновено водят до износване на тялото. Ако хората са изложени на едно и също сериозно натоварване и то по няколко часа през деня, това наистина може да има неблагоприятен ефект върху тяхната сърдечносъдова система. Възможно е също така, тези хора, които упражняват ръчен труд, да получат повече здравни усложнения и травми, а в същото време това често е по-ниско заплатен вид работа.“

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
Има много други начини да бъдем физически активни. И не се оправдавайте с липсата на време!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )
хахахах, хайде да напусмен работа, и да започнем да сечем дърва!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар