IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правилата за търсене на работа, които трябва да забравите

31 март 2014 13 40

Добре е да сте честни, но да не прекалявате с откровеността си

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Когато си търсите работа е препоръчително да казвате истината, но да я изкривявате във ваша полза, така че евентуалният ви бъдещ работодател да си мисли, че сте този, който му трябва.

Всъщност вие трябва да накарате мениджъра човешки ресурси (или човекът, който провежда интервюто) да се влюби във вас от пръв поглед, точно като в сладникав Холивудски филм.

Добре е също да бъдете честни, но все пак да не прекалявате със своята откровеност, за да не ви изиграе тя лоша шега.

Ето шест традиционни правила за търсене на работа, които трябва да загърбите, за да имате по-голям успех:

1. Да следвате установения път за търсене на работа.

Много от търсещите работа действат онлайн, където автобиографиите им се сливат с тези на всички останали и буквално попадат в нещо като зейнала черна дупка от интернет портали за набиране на кадри. По-добре намерете директен контакт с човека, който отговаря за набирането на кадрите в съответната организация, за която се интересувате и му изпратете CV-то си на адреса му или се опитайте да му го предадете лично.

2. Да ползвате жокера „помощ от приятел“.

Имайте предвид, че вашият приятел, работещ във въпросната компания, може да ви бъде от голяма помощ или точно обратното. Първо той може да каже, че ще ви съдейства, но да не го направи. Второ той може да няма достатъчно добри позиции във фирмата и мениджърите да не му обърнат внимание (а съответно и на вашата кандидатура).

3. Да пишете автобиография и мотивационно писмо в класически стил.

Напишете своята автобиография така, че да разкриете истинската си личност и характерния си стил. Така ще направите много по-силно впечатление. Забравете за старомодното мотивационно писмо и напишете убедително, но не много дълго писмо, защо ви се работи на въпросната позиция.

4. На интервюто да подчертавате пред работодателите, че опитът и образованието ви съответстват на спецификациите на длъжността.

Те имат автобиографията ви и знаят каквото им е необходимо. По-добре се опитайте да им покажете това което не знаят и заради което трябва да ви назначат. Покажете, че имате отношение към въпросната работа.

5. Да споделяте каква е историята на вашата заплата или пък да не повдигате темата за заплатата изобщо.

Работодателите ще ви попитат какви пари сте взимали на предишното си работно място, но намерете начин да не им отговаряте. Ако някой иска да провери каква е била заплатата ви, нека го направи, но не му давайте информацията наготово. Иначе започвате с нещо като фалстарт и е много по-вероятно да ви предложат по-малко пари, отколкото иначе биха го направили.

Освен това е важно да сте наясно какви пари са готови да ви предложат и дори да се пазарите.

6. Да правите и казвате каквото се очаква от вас, само и само да ви назначат.

Да се съгласявате с всичко, което се коментира на интервюто за работа, не е добър подход. Така може да се изкушите и да направите сделка с дявола като заблудите хората за вашите очаквания и ценности. След време може да се окажете доста разочаровани от новата си работа, ако сте я приели, само за да си плащате сметките.

По-добре кажете „не, благодаря“ на грешните или недотам добри възможности, отколкото да ги приемете, а после само да се оплаквате.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
В края на краищата цялата игра на котка и мишка може би е предварително предрешена и само се гаргарят с вас а човека отдавна е избран без да го въртят на скарата.Винаги имайте това в предвид и не се впрягайте ако накрая нищо не стане.Преди всичко не допускайте дълго време да сте без каквато и да било работа и да обеднеете съвсем защото тогава тези техни игрички за вас ще са живнено важни и напрежението ,очакванията ,фалшивите надежди и разочарованието накрая ще ви скапят .Никога не допускайте да ви докарат до крайно емоционално разстройство защото от това непрекъснато се самоубиват хора.Живота ви струва повече от кефа на някакви гадове и за това не им се оставяйте .Колкото е по-сладко едно място толкова повече цената за него е висока .Не се хващайте на пазарлъци и унижения уж за да ви вземат .Наситят ли ви се ще ви шитнат най-демонстративно.По-добре по ниско платена работа и лишения отколкото съсипваща здравето ви малко по-високо платена.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )