IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идеалният шеф е жена!

22 април 2014 12 40

И двата пола предпочитат бизнесът да бъде ръководен от дама

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Макар че ключовите и ръководни позиции са заети главно от мъже, изглежда този стереотип трябва да се промени. Изненадващо, както жените, така и мъжете, предпочитат да имат за шеф дама. Всъщност идеалът за най-добрия шеф според служителите е: 41-годишна жена, която да им напомня за техните майки.

Ново проучване разкрива, че почти два пъти по-голям брой работещи предпочитат да бъдат ръководени от дама (32 на сто). Само 17% от служителите предпочитат да имат за шеф човек от мъжки пол. Останалата част от анкетираните споделят, че за тях полът на ръководителя им е без значение.

Освен това идеалният шеф трябва да има деца, както и трябва да се стреми да спечели уважението на подчинените си, без да се опитва да им бъде приятел. Проучването обаче констатира, че повече от една пета (21 на сто) от британците всъщност ще работят по-трудно за жена.

В критериите за идеалния началник се вписва точно актрисата Дженифър Гарнър, която е на 41 години и има три деца. Изглежда служителите търсят шеф, който да притежава някои от стереотипните женски качества като състрадание, доверие, лоялност и спокойствие. 26% от анкетираните също така смятат, че дамите са по-организирани.

В контраст, работещите се възхищават и на качества като кураж, увереност, силно лидерство, страст и креативност. Малко под една четвърт от анкетираните (24 на сто) са на мнение, че жените са по-добри от мъжете в управлението на хора.

Най-общо казано служителите ценят най-много качества като състрадание, организация и лоялност, които се срещат по-често сред дамите. Ето защо те са по-предпочитани за лидерски позиции. Резултатите от проучването са много окуражаващи, след като става ясно, че бизнесдамите все повече се разглеждат като вдъхновяващ модел за подражание от страна на двата пола, пише Daily Mail.

Всъщност качествата на добрия лидер са се променили през годините. Преди на почит са били способността на работодателя да налага дисциплина, както и добрата академична подготовка. Днес обаче качествата на успешния шеф стават все по-женствени, което обяснява нарастващия брой дами на ръководни позиции.

Служителите ценят най-много човешките умения, съчетани с доверие и интелигентност. Освен това те искат лидерът им да прилича по-скоро на техните майки или бащи. Това показва, че работещите все повече търсят по-чувствителен подход и развиват по-голяма непоносимост към агресия и явни прояви на дисциплина.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Trinity ( преди 9 години )
До: Жена съм, при товаЛичи си, че си разочарована от личния си опит с някого. Жените са различни, също като мъжете. Наистина добрите лидери са рядкост и в двата пола, генерализациите са безсмислени. Факт е, че някои жени имат по-ниско самочувствие и понякога наистина избиват комплекси, но това важи и за някой мъже. Разликата е, че никой не казва "Той е злобен, защото е мъж."
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
и аз съм жена при то ( преди 9 години )
До Жена съм, при това : Прочетох коментара и за съжаление до голяма степен съм съгласна. Но все пак мисля, че една мааааалка част са мноооооооооооого добри управители, стига разбира се да не са завършили така прехвалената им психология.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Жена съм, при това ( преди 9 години )
Убеждавам се, че по-некадърно същество в сфера мениджмънт и логическо мислене от жената няма. Зад успелите жени стои винаги един мъжки гръб в сянка. Жена-управител на фирма или мениджър канцелария-това е катастрофа, особено ако ръководи личен бизнес. Там няма прошка за жените, които са над нейното ниво. А излизам от най-дълбоките дебри на феминизма. Жената става само за съпруга и отглеждане на деца. Ако има талант да пее, рисува или подобно-тогава да-примери колкото щеш-оперни певици, майсторки на шевицата, художнички, аз лично не съм видяла хубава картина, рисувана от жена. Професии, свързани с качеството на преструвката-театрали, актьори и. т.н. това да. Но както горе казах-ръководни функции в никакъв случай. Жената има майчински инстинкт и се държи само или като майка или като любовница. Затова не може да бъде ръководител. Последните години се ядосвам само с глупостите на жени-тъпоумие, ревност, лукавщина, злоба, лицемерие, наглост, безпардонност и коравосърдечност. И още нещо, дали поради немощност, вродена невъзможност или настройки на обществото, архетипове, ениди и т.н. жена НЕ МОЖЕ да успее-материално, както и да добие уважение. За съжаление е така. Неслучайно има стремеж и тенденция-по-ниски заплати при жените и по-малко водещи позиции. Е, никой не е против майчинството.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
Едни от най-неприятните качества на жената началник са често срещаните-дребнавост и фанатизъм и то в несъществените дреболии особено дразнеща на фона на истински нерешени проблеми.Подчертано преекспонирано внимание към формата а не към съдержанието.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )