IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да звучите по-професионално

25 април 2014 09 10

За да успеете в работата си, трябва да сте достатъчно убедителни

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако искате хората да гледат на вас по-сериозно, вие трябва да ги предизвикате с нещо. Що се отнася до работата, вашата задача е да се обличате подходящо, да вършите това, което трябва и да изградите един професионален облик. Наред с вашите умения, професионализмът ви може да се измери и по начина, по който разговаряте с или пред другите.

Всъщност всеки човек има малки навици, които го карат да звучи твърде небрежно и то в ситуации, когато трябва да се представи в различна светлина.

На интервюта за работа, например, работодателите често слушат начина, по който човек се изразява, а не толкова отговорите на въпросите.

Така че ако желаете да се научите да звучите по-професионално, практикувайте следните неща у дома (по възможност пред огледалото) и ще бъдете изумени от разликата:

1. Говорете с по-плътен глас. Едва ли ще се зарадвате, ако човекът срещу вас звучи по начин, сякаш говори на малко дете, а не на зрял човек. За съжаление, много жени придобиват леко писклив и дразнещ глас, когато са развълнувани, разочаровани и дори ядосани. Никой обаче няма да ви вземе на сериозно, ако звучите по този начин. Професионалният имидж изисква човек да говори с по-плътен глас. Е, все пак една жена не бива да се опитва да говори като мъж, а само да изолира пискливите тонове в гласа си.

2. Говорете ясно. Понякога, когато човек се вълнува, той буквално може да изгуби ума и дума. По време на важна бизнес среща това би било доста неловко и за двете страни. Ако се чувствате нервни или развълнувани, поемете дълбоко дъх и напомнете на себе си, че трябва да говорите ясно. В случай, че е необходимо, опитайте се да говорите малко по-бавно от нормалното, за да бъдете сигурни, че изговаряте всяка дума правилно. Практикувайте това често и ще стане ваша втора природа.

3. Отървете се от „паразитните“ думи в речника си. Заслушайте се в разговора на няколко тийнейджъра. Със сигурност ще чуете поне няколко повторения на паразитни думи само в 2-3 изречения. Например „смисъл“, „нали разбираш“, „човече“ и т. н. На работното си място е напълно забранено да говорите по този начин, а в останалото време – отново е непрепоръчително да го правите.

4. Не всичко е въпрос. Как очаквате да звучите компетентно и уверено, ако всичко, което казвате, звучи като въпрос? Ако използвате възходяща интонация в края на всяко изречение, в очите на другите вие ще изглеждате много несигурни. Така че говорете с увереност в гласа и по начин, сякаш правите изявления. Нека вашето изречение звучи като въпрос, само ако то наистина е такова.

5. Говорете достатъчно силно. Някои хора просто имат по-тихи гласове от останалите. Когато се опитват да говорят авторитетно обаче, никой не ги слуша именно заради това. Техните гласове не са достатъчно силни, за да респектират и да накарат останалите да се вслушат в думите им. По тази причина трябва да говорите достатъчно силно в професионална среда. Не карайте хората постоянно да ви молят да повтаряте това, което вече сте казали.

6. Бъдете наясно с това, което искате да кажете. Ако изпитвате затруднения да говорите пред публика или по телефона, направете кратко описание на това, което искате да кажете. По този начин ще избегнете думите „за пълнеж“, неудобните паузи и нервните тонове. Чрез редовна практика вие ще станете по-уверени и ще звучите по-професионално.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
todorka.koldanska ( преди 9 години )
Анонимен ( преди 9 години )