IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво никога не трябва да казвате на работа

13 юни 2014 08 50

С някои фрази може да подкопаете своя авторитет

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

В работата има значение не само какво правите, но и какво говорите. Независимо дали споделяте идея по време на среща или пък правите коментар на обяда, всичко, което казвате, допълва цялостния ви образ.

В книгата „Липсващото звено между заслуги и успехи“ авторката Силвия Ан Хюлет твърди, че три неща сигнализират дали човек е професионалист или не, и дали има лидерски качества. Това са: начинът, по който действа, начинът, по който изглежда и начинът, по който говори.

Красноречивият изказ не само подобрява ежедневната комуникация, но и изгражда част от личността на всеки работещ. Колкото и добре обаче човек да си върши работата, казвайки някои фрази, той много лесно може да подкопае авторитета си.

За да не допускате вие подобна грешка, разберете кои са нещата, които никога не трябва да казвате:

1. „Има ли логика в това?“.

Вместо да се изказвате по този начин и да изглеждате неподготвени, попитайте някой около себе си какво смята той по този въпрос. Това ще ви даде възможност да се сдобиете с повече информация по темата.

2. „Това не е честно“.

Ако се оплаквате от несправедливостта, това няма да промени ситуацията. Още повече никой не харесва хората, които мрънкат и вечно са недоволни от нещо. В случай, че наистина има някакъв проблем, не се оплаквайте, а потърсете начин да го разрешите.

3. „Нямах време“.

Много често това всъщност изобщо не е вярно. По-скоро човек няма желание. Дали не сте направили дадена задача или сте забравили за нея, по-добре дайте някакъв срок, в който ще я изпълните, отколкото да обяснявате защо не сте го направили.

4. „Но аз изпратих имейл преди седмица“.

Ако някой не се свърже с вас, ваша отговорност е да проверите какво се случва. Бъдете активни, когато общувате, вместо да прехвърляте вината върху други хора. Освен това винаги трябва да имате едно наум, че комуникационният канал може да се е прекъснал.

5. „Мразя, когато“ или „Толкова е досадно да...“

Подобен изказ няма място в офиса. Няма значение дали е насочен към конкретно лице или фирмена практика. Тези фрази ви карат да изглеждате като мрънкащ и незрял човек.

6. „Това не е моя отговорност“.

Това може наистина да не е ваша отговорност, но явното му деклариране по този начин показва, че вие не сте екипен играч и не мислите за останалите. Със сигурност може да се намери по-деликатен начин да кажете същото нещо.

7. „Съжалявам, но...“

 Не се извинявайте за това, че искате да кажете нещо. Така ще изглеждате по-скоро несигурни и притеснителни, отколкото съобразителни. Кажете това, което искате и не губете своето време, както и това на вашия събеседник.

8. „Всъщност“.

Започването на изречение по този начин е грешно, защото поставя разстояние между вас и другия човек. С думата „всъщност“ намеквате, че казаното е грешно и вие сте правите. Избягвайте да започвате изреченията си така, ако искате да създадете по-положително чувство.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Изабел Лечева ( преди 9 години )
Със сигурност автора на статията подкопа авторитета си.Не се пише "някой фрази", а "някои фрази". А както и "никои не харесва", пише се "никой не харесва". Тази статия няма ли редактор? т.9 Авторитет се подкопава и ако не можеш да си вършиш работата.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )