IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грешните стереотипи за влиятелните жени

27 юни 2014 08 01

Те са считани или за „ледени кралици“, или за „стари моми“

Кадър от филма "Дяволът носи Прада"; Снимка: outnow.ch

Кадър от филма "Дяволът носи Прада"; Снимка: outnow.ch

За почти всички групи жени в обществото има създадени някакви стереотипи – блондинките са глупави, красавиците са леки жени, домакините са скучни, кариеристките не са добри съпруги и майки и т. н.

Едни от най-разпространените грешни схващания по отношение на нежния пол обаче са свързани именно с дамите, които имат голямо влияние и заемат ръководни позиции в бизнеса или политиката. Точно това, че все още са малцинство, ги прави мишена за много сурови оценки и коментари.

Тези силни и успели дами често са обобщавани с няколко термина с доста негативен нюанс. Ето и най-широко разпространените от тях:

1. Ледената кралица

Този безмилостен стереотип е може би най-широко разпространен. Сетете се само за строгата главна редакторка на списание, Миранда Пристли, от филма „Дяволът носи Прада“ (и нейната колежка от реалния свят – Анна Уинтур, главен редактор на Vogue) и веднага ще разберете, че влиятелните дами не са особено симпатични на обществото.

Хората считат, че една жена, която показва емоциите си на работното си място, е прекалено ранима и/или нестабилна, за да бъде лидер. Ето защо всички смятат, че силните жени, трябва да се държат като снежни кралици, но това невинаги е точно така.

2. Самотната стара мома

Хората често смятат, че силните жени смущават мъжете и жертват личния си живот, за да направят кариера. Накрая тези жени остават стари моми, които нямат семейства и затова прекарват цялото си време на работните си места. Истината е, че в света има много стари моми, които не са кариеристи, а просто не са срещнали мъжа на живота си.

3. Мъжкараната

Другият доста разпространен стереотип за жените с успешна кариера е, че те се държат агресивно, като мъже, и затова си проправят път към върха. Хората смятат, че тези жени са груби, гневни, прекалено делови и лишени от чувствителност.

4. Интригантката

Съществува и друга представа за жените с успешна кариера и тя е, че те са склонни на задкулисни сделки и често играят не „по правилата“. Те или плетат злобни интриги, с които премахват конкуренцията си или имат връзка с по-влиятелен мъж от тях, който им разчиства пътя към върха. Това разбира се, също е погрешно схващане.

5. Амбициозната бивша зубърка

Много хора считат, че има една порода супер амбициозни жени, които са готови на всичко, за да успеят в живота. Обикновено те са били отличничките в училище, успешни спортистки, отговорнички на класа и т. н. Тоест, заемали са лидерски позиции още в пубертета и продължават да го правят и в света на възрастните.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )