IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грешните митове за милионерите

19 юни 2014 07 16

Те нито са по-умни от другите, нито имат по-голям късмет

Кадър от филма "Надцакването"; Снимка: outnow.ch

Кадър от филма "Надцакването"; Снимка: outnow.ch

Много хора вярват, че никога няма да станат милионери, защото това е една напълно недостижима мечта. Истината е, че спечелването на 1 милион (лева, долара или евро) е съвсем постижима цел, която е споходила много хора по света от различни области на бизнеса.

В книгата „Евентуалният милионер“ са интервюирани повече от 100 милионери от всички сфери на живота, които са спечелили първия си милион по десетки различни начини, като се започне от собствено предприятие, мине се през инвестиране на фондовия пазар и се стигне до търговия с недвижими имоти. Въпросната книга развенчава и шест погрешни митове за милионерите. Ето ги и тях:

1. Милионерите са по-умни. Хората са склонни да поставят богаташите на пиедестал, като ги считат за по-умни, по-надарени, по-интелигентни, по-находчиви и т. н. от всички останали. Това общо твърдение не е вярно. Много милионери са обикновени хора, които са постигнали целта си, правейки доста грешки по пътя си, подобно на всички останали. Те са имали бизнес идеи, учели са се и са се препъвали по пътя нагоре, но накрая са стигнали до върха. По въпросния път и те също са се справяли с неочаквани разходи и кризисни ситуации, но просто са продължавали да се движат напред.

2. Милионерите имат по-голям късмет. Ние всички считаме, че милионери са най-големите късметлии в обществото. Сякаш са спечелили от лотарията. Това разбира се, не е така. Късметът невинаги е фактор за постигане на успех. По-скоро успешните хора работят упорито за своя късмет.

3. Милионерите живеят по-луксозно. Когато хората чуят думата милионер, те си представят човек, който живее в луксозно имение, кара скъп спортен автомобил и има собствена яхта. Реалността обаче показва, че много милионери живеят съвсем нормално и ако се замислите, ще видите, че такива индивиди са ваши съседи. Те често карат стандартните автомобили от марките Honda, VW и Volvo, харчат парите си за обикновени неща като хубава техника, екзотични почивки и частно училище за децата си. В повечето случаи тези хора са станали милионери, точно заради практичния си начин на мислене и спестовната си природа.

4. Повечето милионери са родени в богати семейства. Друг често срещан мит за милионерите е, че те са родени със сребърна лъжица в устата, тоест – наследили са богатството си. Това също често се оказва погрешно схващане. В скорошно проучване на „Fidelity Investments“ се казва, че 86 процента от милионерите са натрупали парите си сами.

5. Милионерите са безстрашни и рискови натури. Въпреки, че поемането на рискове може да изглежда като единственият начин да станете милионер, истината е, че дори богаташите си имат своите страхове. Петдесет и седем процента от анкетираните милионери са заявили, че са били много уплашени, преди да стартират своя собствен бизнес. Вярно е, че успехът изисква известен риск, но мъдрите милионери не са хазартни личности. Те по-скоро проучват възможностите си и анализират ситуацията, за да видят дали идеята им ще проработи. Повечето милионери намират златната среда между оптимизъм и песимизъм.

6. Трябва да си бизнесмен, за да станеш милионер. Вярно е, че повечето милионери са спечелили парите си чрез собствен бизнес или чрез заемане на много високоплатени позиции в големи организации, но със сигурност това не е единственият начин да натрупате 1 милион. Има хора с обикновени професии и средни доходи като учители, журналисти и т. н., които играят на фондовата борса, спестяват пари от заплати, а спестяванията си инвестират умно в недвижими имоти или нещо друго и също успяват да натрупат богатство.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
Всичките са верни, и наистина голям процент от тях, не са родени богати
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар