IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е по-важно да имате план Б

16 юли 2014 12 00

..., отколкото план A

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Хубаво е човек да има един основен план – „А“ за живота си, който да се основава на неговото образование и опит, но все пак той винаги трябва да очаква неочакваното. Всеки индивид е добре да се презастрахова, подготвяйки си резервен план „Б“ за по-важните ситуации, защото нещата винаги могат да се объркат.

Ако наскоро сте завършили университета и вече на няколко пъти са ви отхвърлили на интервю за работа, значи вместо да се отчайвате, трябва да помислите за алтернативи. За съжаление, много хора губят години от живота си в преследване на една определена мечта, докато през това време биха могли да работят върху нещо друго. Да кажем, че сте завършили театрална академия, но продуцентите и режисьорите не ви дават роли в нито една продукция вече месеци наред?

Е, може би е добре да се насочите към друга професия, където артистичният ви талант, ораторското ви майсторство и сценичната ви подготовка, ще са ви от помощ.

Защо е добре да приемете, че вашият план „А“, може и да не проработи?

Някои хора смятат, че да имаш резервен план е твърде предпазлива, страхлива позиция, която води до неуспех. Това не е точно така. По-важното е да не забравяте, че светът е пълен с трудолюбиви хора с по-висока квалификация от вас самите и че вече никой не е уникален. Много хора, които са ви конкуренция, са абсолютно същите като вас. Минали са през същите престижни гимназии и университети, карали са подобни стажове на вашите, забавляват се в същите барове, посещават същите социални медии...

Как да разграничите себе си от масата?

В действителност, в днешно време е доста трудно човек да се разграничи от другите. Затова, колкото повече опции имате в живота, толкова по-голяма свобода ще чувствате. Ако човек следва само един-единствен план, той в даден момент започва да се усеща в капан, в който сам се е вкарал – един начин на живот, един режим, от който няма мърдане.

Подобен сюжет кара хората да се чувстват безполезни и нещастни. Когато човек осъзнае, че е „на тясно“, той е готов да направи всичко (дори и някои глупости), за да се измъкне от тази ситуация. Ако има план „Б“ обаче, той ще може да се измъкне от капана без големи сътресения в живота си (или поне ще има чувството, че би могъл да го направи, ако пожелае). В действителност, колкото повече възможности има, толкова по-добре се чувства човек, относно перспективите за живота си.

Тогава той е по-положително и оптимистично настроен за бъдещето си и гледа по-философски на провалите си. Затова всеки трябва да направи така, че да има по няколко опции за всичко: кариера, дом, облекло и т. н. Така той остава свободен, ако реши да спре да следва грандиозния си план „А“.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
винаги трябва да има план б!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар