IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайните за щастие на хората, които сами са си шефове

28 юли 2014 14 00

Защо те винаги изглеждат по-щастливи

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Колко пъти сте си мечтали да нямате шеф и сами да определяте работата си? Ако за момент си представите, че това се случи, бихте ли се почувствали по-щастливи?

В случай, че отговорът ви е „да“, това не бива да ви учудва – вече официално е доказано, че хората, които сами са си шефове, обичат работата си повече от всеки друг човек. Това показват данни от ново проучване на Phoenix School of Business.

В какво обаче се крие щастието на тези работещи хора? До голяма степен щастливото чувство се поражда от начина, по който човек подхожда към своето занимание. За да си гарантирате щастие, вие трябва да направите следните няколко неща:

1. Създайте работно място, където искате да работите. Независимо от това с какво сте решили да се занимавате или пък сте впрегнали своето хоби в работа, вие трябва да гледате на него като на бизнес. Бизнес, в който самите вие трябва да се чувствате добре и бихте работили с удоволствие. В крайна сметка, освен парите, удовлетворението също е от огромно значение.

Ако имате служители, постарайте се да направите работната атмосфера възможно най-приятна за тях. Давайте, колкото имате възможност по-високи заплати. Погрижете се да имате представителна визия на своя бизнес. Не забравяйте, че макар правилото да е, че „клиентът винаги е прав“, понякога това не е така и вие имате за задача да се справите с този проблем.

2. Направете си график, който ви е удобен. Много успешни хора споделят, че денят им започва още в 05:00 или 06:00 часа сутринта. Звучи някак депресиращо да знаете, че половината работен ден на останалите хора е минал, когато вашият тепърва започва.

Това обаче не бива да ви притеснява – всеки човек е индивидуален и вие трябва да се водите по собствените си желания и способности. Ако вие работите по-добре през късните часове на деня, а не рано сутрин – това не е от значение. Важен е крайният резултат!

3. Не отказвайте помощ. Това, че вие създавате свой бизнес, не означава, че вечно трябва да работите сами за него. Не се притеснявайте да се консултирате със специалисти или да наемате хора, които да обучавате. С течение на времето трябва да успеете да разпределите част от товара върху способни и талантливи работещи хора.

4. Подбирайте внимателно своите клиенти. Няма нищо по-досадно от това да имате труден клиент, който постоянно ви създава някакви проблеми. Най-добрата стратегия, с която да избегнете подобни конфликтни ситуации, е да започвате работа с нов клиент с „пробен период“. Така и двете страни могат да преценят дали са доволни от общия бизнес и дали си заслужава да продължават да работят заедно и занапред.

5. Правете нещо, което ви прави щастливи. Ако някой ви попита защо работите дадено нещо и вашият отговор е: „Заради парите“, бъдете сигурни, че това е рецепта за нещастие. В идеалния случай вашата работа трябва да ви осигурява по-добър живот, да ви бъде приятно да я вършите и да намирате смисъл от нея. Най-малко трябва да покривате два от тези три критерия.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )