IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Знаците, че сте прекалено добри на работното място

1 август 2014 11 00

И защо това е нещо лошо

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Може би всеки човек се е сблъсквал с неприятен, злобен и лош колега, така че всички знаем колко е важна приятната работна атмосфера. Тя се създава от хората, които си взаимодействат и които трябва да се научат да бъдат добри едни с други. Но не и прекалено добри.

Има една граница, която ако бъде премината, вашата доброта може да се превърне във ваш недостатък и в най-големия ви враг. Ако не искате това да се случи, най-добре проверете дали случайно не сте прекалено добри с колегите си. В случай, че се окажете прави, трябва да вземете мерки, колкото е възможно по-скоро!

Знаците, че сте прекалено мили на работното си място:

1. Колегите постоянно ви молят за услуги. Разбира се, добре е да правите услуги, когато имате тази възможност. Всеки има нужда от помощ понякога, но ако усещате, че другите злоупотребяват с вашата отзивчивост, това никак не е добре за вас. Нали не искате да се превърнете в човека, който помага на всички и върши част от тяхната работа периодично?

2. Вършите повече работа, отколкото другите ви колеги на същата позиция. Това е един от сигурните знаци, че определено се нуждаете от промяна. Някак не е честно да вършите повече работа, отколкото хора на същата позиция, които получават и еднаква с вашата заплата. Ако усещате, че винаги работата се разпределя повече към вас, трябва да говорите с вашия шеф. Може би е време да заслужите честно отношение!

3. Криете своите амбиции. В случай, че чувствате, че не може да изразите своите цели и амбиции свободно, може би сте прекалено добри на работното си място. Важно е да се съобразявате с другите хора, но в крайна сметка всеки във вашата фирма иска да израства и да се развива. Това е състезание, в което не трябва да се чувствате виновни, че участвате. Не се страхувайте да показвате това, на което сте способни.

4. Някой друг „обира“ овациите. Случвало ли ви се е някой ваш колега да си „присвои“ работата, свършена от вас? И след това да получи ненужно похвали? Ако позволявате подобно нещо да се случи, значи със сигурност сте прекалено добри и това трябва да се промени незабавно. Вие заслужавате признание и не позволявайте на другите да ви го отнемат.

5. Вие сте единствените, които оставате до по-късно. В много фирми има моменти, в които просто се налага човек да остане до по-късно. Това е допустимо да се случва само от време на време. Ако обаче много често вие сте единствените, които оставате до по-късно, може би трябва да се запитате защо това е така, както и час по-скоро да промените положението.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

P-ppp ( преди 9 години )
До сузи: И после разбираме, че е можело и без това :) Важно е да сме с правилната оценката за ситуацията и да подходим културно (това не значи мекушаво).
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
сузи ( преди 9 години )
ох, толкова е тежко... :( особено, когато се опитваме да запазим работата си, сме склонни да търпим какво ли не!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар