IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 алтернативи на университета

31 юли 2014 14 20

Вижте какво друго можете да направите във възрастта между 18 и 23 години

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Повечето хора са убедени, че трябва да изпратят децата си в университет, за да станат по-умни и да имат възможност за по-светло бъдеще. Истината обаче е, че сценарият на живота им може да протече доста добре и без да са завършили висше образование. Замислете се, че възрастта между 18 и 23 години е супер активна и жива и не е нужно да я прекарвате в учене за изпити. Ето и какво друго можете да направите в тези години:

1. Стартирайте собствен бизнес. Има много фирми, които се създават от около 20-годишните младежи (особено в сферата на новите технологии), които са доста успешни. Ако имате добра идея и ви бива в нещо, след завършването на гимназията, по-добре впрегнете усилията си в това, отколкото за кандидатстудентските изпити. Може да се окажете талантлив предприемач, който да постигне успех и без диплома за висше образование в джоба си. В действителност завършването на университет нищо не ви гарантира, освен може би по-висока заплата. Но пък от заплата не се става милионер...

2. Обиколете света. Ако имате откъде да се сдобиете с 10 хиляди лева (таксата ви за университета на куп) можете да обиколите голяма част от света за една година, а това съвсем да промени гледната ви точка за нещата от живота. Ще научите какво е бедност, ще научите стойността на парите, ще попадате в ситуации, в които ще трябва да оцелявате... Вие ще научите повече за другите религии, ще разберете, че не сте центъра на вселената... Това са все неща, които няма да научите в университета.

3. Създавайте изкуство. Ако сте талантлив художник, писател или музикант, няма смисъл да губите 4-5 години от живота, посещавайки университет. По-добре през това време се научете на дисциплина и създайте нещо свое. Творческият потенциал е дар от Бога, а не е нещо което някой професор ще ви преподаде.

4. Работете за благотворителни организации. Тази работа не изисква висше образование, а голямо сърце. Защо да не идете в Африка и да не помогнете за изграждането на детска градина, вместо да учите скандинавска филология, например. Вие пак ще научите чужд език, но ще го направите по един хуманен и непринуден начин и това може да положи основи за живота ви напред. Хуманитарната и благотворителната работа може да ви насочи към това какви са интересите ви и след време пак да се запишете в университета, но в точната специалност, а не да си губите времето да учите специалността, в която са ви приели.

5. Усъвършенствайте се в нещо. Това може да са брейк/хип-хоп танци, може да е пинг-понг, шах, покер, йо-йо. Овладейте играта, по която сте запалени, така че да станете експерт и да можете да изкарвате пари от това свое невероятно умение. Майсторското усвояване на тази ваша страст ще ви научи на дисциплина, ще ви позволи да общувате с други хора, които споделят хобито ви и ще ви помогне да развиете различни, полезни инстинкти. Освен това можете да станете един ден преподавател/учител по въпросното свое умение.

6. Станете именит спортист. Ако от пубертета ви бива в някой спорт, то тренирайте го професионално. Глупаво би било да зарежете спорта и да идете пет години в университета, вместо през това време да печелите пари като професионален спортист. Замислете се за това какви са мечтите ви и ги следвайте. Запомнете, че висшето образование има алтернативи, особено във възрастта между 20 и 30. Винаги можете да се запишете в университета, ако имате желание за това. Просто не е нужно да следвате някаква отъпкана пътека, само защото всички други го правят.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
Много абстрактна статия.Превод от някое издание за средната класа.Трябва още в началото на средното училище да си на ясно как ще я караш нататък.Разбира се е глупост целта ти да е да станеш студент ,да живеш самостоятелно в големия чужд град в нещо като неспирен купон и от време на време да се връщаш за да се праскаш на местните.В масовия случай твоите не заслужават да се трепят за такъв ***.Важно е не да те приемат някъде а нещо точно определено което после ще ти е нужно за да се изхранваш.Каквото и да правиш обаче никога не загърбвай езиците.Ако си без връзки не разчитай ,че твоето образование и специализация ще ти осигурят нужната работа .Това е само за гадните връзкари за които дори образование не е нужно (те си купуват дипломи ако се наложи)за да стоят на най-добре платените и сладки места.Не разчитай на конкурсите -могат дори да ти унищожат документите ако си безпорния фаворит по образование и способности.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
Ако не искаш да учиш се захвани за работа! Може да ти потръгне.Само че новото поколение не че не умее, а не иска да учи.Ако не могат, да каже човек "идиотчето на мама да прави каквото иска".Дали ще станеш спортист или музикант или художник се разбира още докато си дете. Но това че имаш талант не е достатъчно - трябва много работа и много учене. И не евярно че университетите не могат да дадат нищо на такива хора.А пътуването по света си изисква доста инвестиции, както и бизнесът. Може да си гениален бизнесмен и да имяш велики идеи, но ако нямаш пари няма как да ги реализираш. А в България това е проблем.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Trojka Ahilowa ( преди 9 години )
На когото не му харесва заплатата в Бг, да се изучи и да идва тука на запад, да му скъсат *** от бачкане...това са фактите, нЕма място за мрънкалници тука...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Алтернативен ( преди 9 години )
Съветите са си хубави. И ако изобщо сте си направили труда да ги прочетете, преди да пишете, то бихте видели, че далеч не предполагат само лежане и разчитане на чужди средства. По- добре е човек, ако няма конкретна настройка за определена университетска специалност, първо да поработи, да попътува, да поизлезе от тесния си личен свят, да се опознае и на по- късен етап да реши дали да учи нещо /тогава ще е и по- наясно какво би било полезно за него/ или да работи- какво, къде и как. Няма по- безсмислено нещо от това, да се запише поредният ВУЗ от поредния студент, който и понятие си няма какво прави там и е приет просто някъде, за където са му стигнали кравите.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
lisa ( преди 9 години )
превели сте няква английска статия, но тя изобщо не е адекватна. Доброволец в Африка? Сериозно? Айде да гледаме по-реалистично на нещата, не всички можем да зарежем университета и да станем Стив Джобс, ало, тЕлото?!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
До lilbu: Намери се и фен на тази зараза - не учете , а живейте. виж сега - няма проблем да се шляеш и да си гледаш кефа до 23, въпросът е че след това хич, ама хич няма да ти се учи. Ако пък недай си боже ти потръгне бизнес или се изкефиш на пътешествията - после с гаранция животът ти ще е провален. на 20 си мислиш, че 40 годишните са егати старчоците, амакато стигнеш тази възраст - разбираш, че едва тогава почва живота - и какъвто си неукичък се заобграждаш със себеподобни. И си живеете в духовно Нищо.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
Стани професионален спортист, та на 30 години да си без черен дроб и без сърце от анаболите.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
General Leopold von ( преди 9 години )
До lilbu: Пълноценния живот с парите на мама и тати, щото до сега не си работил/а и ден? Да ти имам пълноценния живот. Слез на земята и спри да четеш и гледаш кифленски издания и сериали тип "Космополитан" и "Сексът и градът", че си смешен/смешна.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
lilbu ( преди 9 години )
Ми седи си образования в България с две висшета и работи на автомивка. Ама че ограничено мислене. Ама щом си такъв задръстен то си трай щом ти харесва да си такъв. Остави хората да живеят пълноценен живот.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
General Leopold von ( преди 9 години )
Що за неадекватни съвети? Кой ще зареже бъдещето си и ще се отдаде на глупости като тези, които сте изброили? Това е възможно на запад, не у нас. У нас хората гледат по-скоро да се изучат и реализират. Останалото го оставят за по-късен етап.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар