IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво трябва да обмислите, преди да приемете нова работа

8 август 2014 09 26

Не бързайте да подписвате договора си, ако нещо не ви изглежда наред

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Всяка нова работа вдъхва на човек положителни очаквания и надежди за по-светло бъдеще. Все пак, има няколко аспекта, които е добре да обмислите, преди да приемете офертата за дадена нова работа, дори тя да е мечтана за вас.

Убедете се, че ще започнете „на чисто“ без излишно напрежение и стрес. Дори всичко да ви изглежда перфектно, добре е да помислите за някои неща, преди да подпишете договора си.

Ето и кои са тези неща:

1. Ще имате ли някакви социални придобивки

Дори да сте супер развълнувани за новата работа, вие определено трябва да прочетете всички документи, свързани с нея. Потърсете скрити клаузи и ако намерите нещо, което не ви се струва подходящо, трябва да говорите с фирмата за това. Не забравяйте да погледнете дали компанията предлага на служителите си някакви социални придобивки (служебен автомобил, телефон, ваучери за храна, пари за бизнес облекло, карта за фитнес, безплатни прегледи при лекар, детска градина и т.н.). Да не се окаже, че другите служители ги ползват, а вие понеже сте по-скромни и не сте си поискали нищо, да не ги получите. 


2. Колко време ще ви отнема пътят до новата работа

Това е друг важен аспект, за който е добре да помислите, преди да приемете предложението за работа. Ако пътуването до офиса ви отнема по един-два часа в едната посока, то едва ли си струва да приемате. Обратното би означавало да нямате никакво време за вашия личен живот.

3. Как ви изглежда офис средата

Преди да приемете работата, срещнете се с бъдещия си шеф и с бъдещите си колеги и се опитайте инстинктивно да усетите дали ще се чувствате добре в тяхната компания. Средата трябва да ви изглежда положителна, а не враждебна. Ако усетите някакъв вид негативизъм, замислете се дали това е вашето място. Ако членовете на бъдещия ви екип са приятелски настроени, а шефът ви изглежда свестен - вие ще работите много по-спокойно.

4. Какво ще бъде възнаграждението ви

Заплатата е нещо, за което със сигурност сте помислили, преди изобщо да кандидатствате за новата работа. Все пак добре е да следвате това правило - винаги приемайте нова работа, която е по-добре заплатена от предишната ви и не се съгласявайте на възнаграждение, което е минимално за въпросната индустрия. Ако се съгласите да работите за по-малко пари, отколкото сте взимали преди, вие се връщате назад в кариерата си.

5. На какви пари ще ви осигуряват

Преди да започнете новата работа, погледнете на какви пари ще ви осигурява работодателят. Ако тепърва, някой ден ви предстои отпуск по майчинство, за вас ще е важно да ви осигуряват на пълната работна заплата. Това е важно нещо, за което трябва да помислите!

6. Какви са перспективите за растеж

При започването на всяка нова работа, вие трябва да търсите някакви перспективи за растеж. Това може да е изкачване във фирмената йерархия или някакви други стимули - парични бонуси, стажове, квалификации, повишения. Добре е започвайки дадена работа да знаете, че тя ще ви отведе напред в живота.

7. Огледайте добре бъдещата си трудова характеристика

Добре е да сте наясно с всичко, свързано с бъдещата ви позиция и бъдещите ви задължения. Ако не сте се информирали достатъчно добре за тях, вие може да се изправите пред редица проблеми в бъдеще.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари