IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога е време на кажете „сбогом“ на работата си

18 август 2014 08 50

Знаците, че трябва да смените своето работно място

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

През целия си живот човек е принуден да взима решения. От маловажни въпроси като това какво да вечеря тази вечер до доста по-важни теми като образование, семейство и работа.

Един от най-важните въпроси по отношение на работата е кога е време за ново начало или казано с други думи – кога е време човек да напусне настоящата си работа.

Има някои знаци, които определено показват, че е време за спешни мерки и за възможно най-бърза промяна на работата. Ето и кои са те:

1. Настоящата ви работа не предлага възможности за развитие.

Застопорили ли сте се в работна среда, където знаете, че нямате никакъв шанс за израстване в професионалната йерархия? Работа, която не ви предлага нищо повече от сегашните условия, в много случаи и без никаква възможност за увеличение на заплатата? Ако и на двата въпроса отговаряте положително, може би е време да се оглеждате за нещо друго. Това е рецепта за скука, признак, че вашата личност е пренебрегвана и показател, че при евентуални съкращения, вашето място е под въпрос.

2. Настоящата ви работа се е превърнала в рутина.

В началото човек винаги се учи на нови неща. С течение на времето обаче, когато му се налага да прави едни и същи дейности, той започва да свиква прекалено много с работата си. Тя се превръща в рутина, от която със сигурност нищо не се печели. Ако вие самите правите само едни и същи неща, без да ви се дават нови задачи и предизвикателства, това е знак, че може би трябва да се разделите с настоящата си работа и да покорявате нови хоризонти. Не забравяйте, че работата трябва да ви носи удоволствие и да ви вдъхновява, а не да ви отегчава.


3. Работите под стрес.

Стресът в дългосрочен план може да се отрази не само върху емоционалното и психическото ви здраве, но и върху физическото. Стресът е причинител на много заболявания, ето защо вие не бива да се подлагате на прекалено голямо напрежение на работното място. Освен това стресът може да изиграе отрицателна роля и във взаимоотношенията ви с вашите близки и приятели. Преди вашето здраве да е пострадало, по-добре си потърсете друга работа.

4. Имате лош шеф.

 Изключително важно е да се разбирате със своя началник, за да може да работите пълноценно. Той трябва да бъде човек, с когото да споделяте своите идеи, без да се страхувате, че ще бъдете изгонени или пренебрегнати. Ако обаче имате шеф, който се държи лошо с вас и си позволява да ви крещи, значи е време да го смените. Явно той не разбира, че правилният подход за успех на работата и компанията като цяло определено не включва агресия, обиди и пренебрежение.

5. Вашата заплата не се променя.

Ако работите от една, две или повече години в дадена фирма, определено заслужавате дори минимално увеличение на заплатата. В случай, че това изобщо не ви се струва вероятно, едва ли наистина ще се случи. Ако все пак имате някакви съмнения, най-добре е да говорите със своя шеф. След като чуете от него окончателното потвърждение (най-често с оправдания като „сегашното финансово състояние не го позволява, може би след Х време...“), най-добре веднага потърсете някое друго място, където ще оценяват труда ви, както трябва.

6. Компанията е нестабилна.

Още един признак, който показва, че трябва да напуснете настоящата си работа, е фактът, че фирмата е нестабилна. Тя има финансови проблеми, много хора напускат, правят се съкращения, орязват се бонуси и т.н. Подобни промени със сигурност не водят до нищо добро, така че преди корабът окончателно да потъне, потърсете сигурна спасителна лодка.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )