IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да преговаряте за по-добра оферта за работа

15 август 2014 08 15

Отстоявайте това, което наистина заслужавате и желаете

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ако сте получили предложение за работа, за която сте мечтали цял живот, не бързайте да се радвате прекалено рано. Все още имате работа за вършене – нужно е да преговаряте за най-добрата оферта за въпросната работа.

Все пак вие не може да приемете всяко предложение, което ви отправят, особено ако има неща в него, които не ви допадат.

Следващите няколко съвета определено ще ви помогнат по време на преговорите:

1. Подгответе се.

 Едно от първите неща, които трябва да направите, е да се подготвите добре за важния разговор. Научете всичко възможно за позицията, която ви се предлага – какви са задълженията, отговорностите, заплащането, дали има допълнителни бонуси, как стои въпросът с отпуската и така нататък.

2. Благодарете на работодателя за офертата.

Винаги благодарете за предложението, което сте получили, дори то да ви се струва ужасно. Все пак вие трябва да се проявите като добре възпитани и мили хора, с които не би било проблем да се работи. Опитайте се да не изглеждате разочаровани, ако не сте успели да получите това, което искате.


3. Знайте силните си страни.

Когато искате да преговаряте за по-добри условия, вие трябва да бъдете в състояние да обясните на какво основание желаете подобни неща. Наблегнете на качествата, които ви правят специални, уникални и различни от останалите.

4. Бъдете готови да се справите с първоначалната "слаба" оферта.

Обикновено тя е свързана с парите. В много случаи по-ниското заплащане не е конкретно заради вас, а защото фирмата просто иска да има по-малки разходи. В случая вие не бива да се примирявате, а да покажете, че няма да работите за под Х сума – точно толкова, колкото заслужавате за своя труд.

5. Не прекалявайте.

Хубаво е човек да има самочувствие, но в никакъв случай не ставайте прекалено нагли в желанията си. Не бъдете арогантни и подкрепяйте исканията си с факти. Само по този начин няма да излезете като поредните празноглави кандидати с големи претенции.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
доста трудно... не мога отстоявам правата си
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар