IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да си търсите нова работа, ако по цял ден сте на работа

19 август 2014 11 40

5 стратегии как да ловувате за нова работа, когато сте супер заети

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Много хора мечтаят да си намерят нова, по-хубава и по-добре заплатена работа, но всъщност са прекалено заети, за да търсят. Когато човек прекарва по 8 часа в службата и още един два часа пътува в трафика, когато се прибере, той не иска дори да поглежда към компютъра.

Факт е обаче, че работодателите предпочитат кандидатите, които си имат работа, а не тези, които са безработни. Тоест, много по-голям е шансът ви да си намерите нещо ново, докато все още имате работно място. И все пак много по-често хората тръгват на лов за нова работа, когато вече нямат финансова сигурност.

Ето защо, ако не сте доволни от сегашните си позиция и заплата, по-добре си наложете поне да започнете да се оглеждате за нова работа. Правете го дискретно, но методично, дори да сте заети на пълен работен ден.

Ето как можете да се справите:

1. Използвайте разумно свободното си време

Ако работите на пълен работен ден, вие сте в по-неблагоприятно положение. Много от ловците на работа са безработни и по цял ден прекарват в усъвършенстване на своите кандидатури, в ходенето по интервюта и в намирането на нови работни места. Вие нямате шанс да бъдете толкова ефективни в процеса на търсене, но поне можете да го правите с разум.

Възползвайте се от обедната си почивка, за да четете обявите. По-добре го правете от вашия телефон, а не от служебния компютър. Също така можете да помолите своите приятели, които по-скоро са се явявали на интервюта за работа, да проверят вашето CV и да ви научат как се пише мотивационно писмо.

Насрочвайте интервюта си в ранните сутрини, в късните следобеди или по време на обедната си почивка. Важното е в службата ви да не усетят, че смятате скоро да ги напускате. Ако интервюто изисква от вас да пътувате извън града или знаете че ще ви отнеме повече от два часа, то по-добре си вземете отпуск.

2. Бъдете внимателни при търсенето и кандидатстването за нова работа

Не ви съветваме да си търсите работа от вашия служебен компютър, освен ако не сте сигурни, че той не е наблюдаван. Дори и тогава, не забравяйте да изчистите историята на браузъра (и бисквити). Не забравяйте и папката Downloads. Също така, не се опитвайте да изпращате факс от вашия офис към друг офис.

Работодателите получават много електронни копия на всички факсове директно на своите имейли. Ако е възможно, сканиране документа и го изпратете на имейл, вместо с факс. След това, не забравяйте да изтриете и изпратените имейли. Това може да ви изглежда прекомерно, но ако сегашният ви работодател открие, че си търсите друга работа, много възможно е той път да започне да ви търси заместник.

3. Дайте да се разбере, че не можете да започнете работа веднага

Когато ходите на интервюта за нова работа, добре е да подчертавате, че не можете да започнете веднага, защото трябва да дадете едномесечно предизвестие за напускане на настоящите си работодатели.

Повечето работодатели искат избраният нов кандидат да започне работа едва ли не от утре. За вас е много по-важно да напуснете по правилния начин, за да не си изгорите мостовете назад (освен, ако не е наистина необходимо). 

4. Измислете си основателна причина за напускане

Дори да мразите настоящия работодател и условията, които той ви предлага, не му го казвайте в пряк текст. Без значение в колко лоша ситуация сте работили досега, намерете по-дипломатична причина да си тръгнете.

Кажете, че искате нови възможности за професионално развитие, че сте осъзнали, че мечтаете за друга професия, че търсите място, където бихте могли да натрупате повече практически опит и т.н. Спестете на шефовете си истинските причини за подаването на оставката ви, защото не знаете дали един ден няма пак да опрете до тях.

5. Запазете позитивната си нагласа

Трябва да сте наясно, че няма да си намери нова работа веднага щом започнете да се оглеждате. Хубавото във вашия случай е, че имате постоянни доходи и нямате краен срок за намиране на работа. Дори да ненавиждате настоящето си работно място и всеки ден да ходите с мъка, опитайте се да не тръгвате по спиралата на негативността.

Опитайте се да запазите положителната си нагласа, защото дори потенциалните ви нови работодатели няма да бъдат очаровани, ако изглеждате отчаяни и потиснати.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )