IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да бъдете приятели с колегите, без да си навредите

2 септември 2014 07 09

Намерете баланса в професионалните отношения

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Хубаво е да бъдете приятели или поне в добри приятелски отношения със своите колеги. Все пак с тях прекарвате по-голямата част от деня си, който трябва да преминава в шеги и приятни разговори, вместо в „гледане накриво“ и злорадстване. Въпреки че има някои професионални граници, които трябва да бъдат спазвани, винаги е добра идея да се разбирате добре с колегите си.

Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат да бъдете приятели с хората, с които работите, но без това да навреди на работното ви място по някакъв начин:

1. Това, което е ваше, не трябва да бъде тяхно.

С приятелите от личния ви свят може да си разделите последната бисквита на две, но подобни неща не бива да се случват на работа. Все пак говорим за хора, с които освен, че работите заедно, сте един вид и конкуренция. Не споделяйте своите идеи, за да не се наложи след това да споделяте успеха с тях.

2. Запазете за себе си личните тайни.

Или поне за останалите си приятели. Все пак нали не искате да давате излишни поводи за клюки на работното място? Дори да смятате, че колегите ви са страхотни хора, все пак винаги си имайте едно наум и не споделяйте с тях така, както го правите с останалите си приятели.

3. Не се отклонявайте с безсмислени разговори.

Когато сте на работа, избягвайте да влизате в безсмислени разговори, защото все пак сте там, за да работите. С колегите си, макар и приятели, трябва да обсъждате главно неща, свързани с вашата работа. Разбира се, никога не е излишна някоя шега, но като цяло разговорите на странични теми, запазете за обедната почивка. Прекалено много случайни разговори с колегите ви могат да направят лошо впечатление на вашия шеф.

4. Приятели колеги не трябва да означава нещо повече от приятели.

Въпреки че може да сте привлечени от някои от вашите колеги, както и той/тя от вас, опитвайте се да не смесвате бизнеса с романтиката. Приятелството между колеги не трябва да прераства в нещо повече. Има изключения, в които краят на подобно начинание завършва благополучно, но повечето пъти рискът е неоправдан. Достатъчно трудно е да се сработиш с даден човек, още по-трудно, ако сте и интимни с него.

5. Конкуренцията невинаги е полезна.

Естествено е да се конкурирате с колегите ви, но ако прекалявате, това никак не е добре. С подобно поведение едва ли дълго ще запазите приятелствата на работното място, а и всеки уважаващ себе си шеф не би толерирал прекалената амбициозност и изтъкване. Обратното също е вярно – не пренебрегвайте своя професионален успех, само за да не „засенчите“ някой свой приятел колега.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Geoffrey ( преди 9 години )
Giuseppe ( преди 9 години )
My Ьrother recommended I might like this web ite.He was totally гight. This post truly ma
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар