IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо трябва да харесвате шефа, който мразите

1 септември 2014 07 10

И какви са ползите от тази неприятна ситуация

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Повечето шефове не са любимци на служителите си, така че вероятността и вие да не харесвате своя работодател, е много голяма. Всъщност подобна ситуация не е изненада за никого, защото винаги е имало негласно разделение на отбори между служители и шеф/шефове.

Всъщност работата за човек, когото изобщо не харесвате, е вид предизвикателство, дори за най-големите професионалисти. И същевременно едно от най-неприятните неща, които могат да убият удоволствието ви от иначе приятната работа.

Все пак медалът има и две страни. Може да бъде страхотно обучение да работите с шеф, когото изобщо не харесвате, но само при едно условие – трябва да подходите с правилната нагласа. Ето причините, заради които трябва да обичате шефа си, когото всъщност мразите:

1. Личностно себеопознаване. В подобна ситуация може да научите много за своята личност, което само по себе си е достатъчен бонус. Опитайте се да си отговорите често на няколко въпроса, те със сигурност ще ви накарат да се замислите за много неща. Ето ги и тях:

- Защо този човек ви изнервя?

- Какви ценности нарушава?

- По какъв начин вие може да допринасяте за тази ситуация?

- Какво наистина искате от своя шеф? Възможно ли е да имате по-големи очаквания от редното?

- Какъв лидер щяхте да бъдете вие?

2. Практика. Работният свят е пълен с несимпатични хора. И не става въпрос за техния външен вид, а начин на мислене и най-вече поведение. Така че да имате неприятен шеф е страхотна практика, която ще ви направи подготвени за подобни ситуации в бъдеще. С шеф, когото не харесвате, вие упражнявате своето търпение и способността ви да не приемате нещата твърде лично. С практиката всичко става по-лесно.

3. Подготовка. И все пак, знаейки какъв горе-долу е портретът на шефа гадняр, вие много по-бързо ще разпознавате хората, особено тези на високи постове. По този начин ще имате възможността да се спасите от грешката отново да работите за подобен човек. Най-вероятно вие ще може да го разпознаете още от интервюто за работа, тъй като вече ще обръщате внимание на много повече издайнически детайли.

4. Възможности. Искате или не искате, пред вас се отварят нови възможности – да се адаптирате, да търсите различни стратегии за успех, да прилагате някои от тях и в крайна сметка да намерите начин да се свържете с шефа си. Едва ли някога ще имате перфектните отношения именно с човека, когото не харесвате, но поне нещата видимо могат да се подобрят. Така че не се отказвайте и се възползвайте от предизвикателството, пред което сте изложени. Научете се да придобивате нови умения, което ще ви бъде от полза в много други ситуации.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари