IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нездравословните навици при търсене на работа

5 септември 2014 07 40

Заради които продължавате да сте безработни

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Представете си, че търсенето на работа е като диетата. Повечето хора се опитват да намалят храната или да се откажат напълно от определени хранителни продукти, вместо просто да заместят нездравословните със здравословни такива.

При търсенето на работа доста хора също допускат много грешки, което всъщност им пречи да намерят професионалната реализация, за която мечтаят. Вероятно и вие сте подведени от някой нездравословен навик, заради който не успявате да си намерите хубава работа.

За да сте сигурни, че не саботирате собственото си развитие в работен план, вижте кои са лошите навици при търсене на работа:

1. Мислите, че интервютата имат нещо общо с вас.

Вие не отивате на интервю, за да бъдете пасивни и само да отговаряте на въпроси. Вие трябва да влезете в ролята на продавачи, които се опитват да убедят своя клиент да закупи определен продукт. Колкото по-убедително се представите, толкова по-добре за вас. Интервюто няма почти нищо общо с вас самите. Шефовете се интересуват по какъв начин вие ще помогнете за решаването на проблемите на компанията и как ще подпомогнете нейния успех.

2. Опитвате се да бъдете най-квалифицираният кандидат.

Честно казано най-квалифицираният човек рядко получава работата. Освен това дори и най-подготвеният кандидат може да има години опит и квалификационни степени зад гърба си, но просто да не се вписва във визията на компанията. Най-добрият кандидат за дадена позиция е този, който ще ѝ бъде полезен и който има желания и умения за съответната позиция.

3. Разчитате само на сайтовете за търсене на работа.

Разбира се, те са много полезни и голяма част от хората си намират работа именно с тяхна помощ. Вие обаче не трябва да разчитате само на тях. Особено, ако познавате хора, които биха могли да ви препоръчат в сферата, в която искате да се развивате. Направете си интересна автобиография, която да се отличава с нещо от останалите.

Ако сте креативна личност, търсеща развитие в подобно поприще, проявете въображение и по отношение на вашето представяне пред кандидат-работодателите. Набележете си някои компании и изпратете специално запитване към тях. Много пъти фирмите не пускат обява за свободни места в сайтовете за търсене на работа, а разчитат да намерят служителите си по друг начин.

Запомнете, че търсенето на работа по лесния начин е това, което правят повечето хора. За да постигнете истински успех, трябва да направите точно обратното на начина, по който останалите хора постъпват. Не чакайте телефонът да звънне, а го „принудете“ да иззвъни.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Аз ( преди 9 години )
Глупости.В никакъв случай не разчитайте на връзки и протекция.Ако получите работата ставате зависим и ставате пионка без собствено мнение.Работата ви ще се превърне в усилие да угодите на тия които са ви назначили.Освен това давате подкрепата си за корупционната система която после ви изсмуква силите и ви казва да работите на мизерна заплата. Без право на глас.Вместо това разчитайте само на себе си.Постоянно учете и се развивайте.Така никой няма да ви казва как да постъпвате.Ще бъдете независим.Дори да ви уволнят знанията и опита си го вземате със вас в новата фирма.Знанията и опита работят за вас, никой не може да ви ги вземе.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
кандидат ( преди 9 години )
4. Не разчитате на връзки. Голяма грешка.Може да сте кръгла нула, но ако имате необходимите връзки ще получите мечтната работа. Ако пък нямате връзки, имате свободни пачки с които да си получите мечтаната /държавна, в повечето случаи/ работа. Разчитайте единствено и само на връзките си. Иначе - по-добре еднопосочен билет през аерогара София.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар