IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да не правите, когато напускате работа

15 септември 2014 07 10

Нещата, които по-добре да спестите на шефа си

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Да обичате или поне да харесвате работата си – това е важна предпоставка за щастлив живот изобщо. За жалост, много хора вършат нещо, което не им допада или пък са принудени да работят в кофти обстановка, както и да търпят непоносим шеф.

В тези мрачни сценарии единственото спасение е напускането на работата. Момент, за който може би сте мечтали дълго време. Вероятно искате да изкрещите всичко, което сте задържали в себе си дълго време. Но все пак, въздръжте се за ваше добро. Ето и кои са нещата, които не бива да правите, когато напускате работа:

1. Не се дръжте неприлично. Потиснете яростта и неудовлетвореността си. Усмихвайте се и бъдете вежливи. Дайте предизвестие, че ще напускате. Предложете да помогнете в търсенето на човек на вашето място. Направете всички тези неща, защото светът е много малък и не се знае дали след години пътищата ви отново няма да се пресекат с шефа, когото не можете да понасяте. Не рискувайте и напуснете достойно.

2. Не дразнете своите колеги. Оставането в добри отношения с колегите си е също толкова важно, както да останете в добри отношения с шефа си. Не говорете против някои свои колеги и не се хвалете с прекрасната нова работа, която сте си намерили. Опитайте се да отговаряте максимално честно на въпросите.

3. Не пренебрегвайте задълженията си. Да, сигурно сте много щастливи, че след по-малко от две седмици ще се махнете от това място, но не забравяйте, че все още работите там. Останете професионалисти до края и вършете задачите си, както винаги. Дори в последния си работен ден работете така, както обикновено. Това определено ще направи добро впечатление на всички във фирмата.

4. Не се поддавайте на „манипулации“. Ако сте ценен кадър, вашият шеф ще иска да ви задържи. Ще ви предложи увеличение на заплатата и може би ще ви накара да се чувствате виновни, че предавате компанията. Не се поддавайте на подобни манипулации и откажете всяка оферта. Много източници твърдят, че повечето хора, които се съгласяват на подобна „сделка“, остават на същата работа по-малко от шест месеца. Заслужава ли си?

5. Не се превръщайте в злобни клюкари. Най-сетне сте се махнали от фирмата, в която нищо не ви задържа вече. Вместо да започвате да разкривате „малките мръсни тайни“ от кухнята, запазете клюките за себе си. Оставете миналото да бъде такова. Не се проявявайте като неблагодарни и отмъстителни. Това определено не е здравословно за вашата кариера.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари