IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да планирате правилно смяна на професията

16 септември 2014 11 10

Няколко съвета, които ще ви помогнат

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Някои хора работят в една и съща сфера цял живот, сменяйки само работното място и позициите. Други пък опитват да се развиват в много и различни сфери, което си е абсолютна смяна на професията. Според чуждестранни експерти повечето хора променят нещо в своята кариера между 3 и 7 пъти в рамките на целия си работен стаж.

Това означава пълна трансформация – нова работа, нова индустрия, нов работодател. Звучи интригуващо, но и малко рисковано. Подобни промени често причиняват огромни количества стрес, безпокойство и тревога, но в същото време са и много вълнуващи. Смяната на професията обаче изисква повече планиране и подготовка, отколкото повечето хора осъзнават.

Ето защо са нужни насоки и съвети като тези:

1. Бъдете търпеливи. Когато почувствате, че имате нужда от промяна, вие вече сте готови за нея. Вие искате тя да се случи веднага. Само че нещата не се случват по този начин. Промяната в кариерата отнема време. Не може просто да напуснете това, което до този момент сте правили и да се впуснете в нещо съвсем различно за един ден. Това е процес, който може да отнеме дори няколко години. Не прибързвайте и правете всичко, което трябва, за да постигнете целта си.

2. Направете свое собствено проучване. Какви умения, образование и опит ви трябват, за да направите промяната, която искате? Може би трябва да запишете някаква магистратура, да ходите на стаж или да започнете временна работа, което да ви даде някаква основа. Рядко може да се впуснете в ново работно начинание, без да имате опит или образование.

3. Направете план. Набележете си стъпките, които трябва да следвате и които ще ви заведат до заветната цел. Обвържете ги с реалистична времева рамка. Следвайте стратегията си, дори в някои моменти да ви се струва прекалено трудно или дори безнадеждно.

4. Навлезте в новия свят. Вашата нова професия идва с нова работна среда и нови колеги. Запознайте се с хора, които се занимават с това, което и вие искате да работите. Свържете се с експерти в областта – всичко това ще ви помогне да опознаете по-добре новия свят и ще ви направи по-подготвени за него.

5. Бъдете готови да започнете отначало. Истината е, че често промяната в кариерата означава да се върнете в изходна позиция. Това може да означава по-малко пари, по-малко опит, по-малко ползи и нуждата да се доказвате отначало. Ако не сте готови да направите тези жертви, може би трябва да преразгледате своето решение.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари